CG Live

Vaš pogled na grad

BALKAN MOŽE POSTATI JEDINSTVENO E -TRŽIŠTE DOSTUPNO SVIMA: ĐUKIĆ UČESNIK PETOG REGIONALNOG FORUMA MLADIH LIDERA U NOVOM SADU

Peti regionalni forum za liderstvo mladih (RYLF) održava se u Novom Sadu, od 30. oktobra do 2. novembra 2020, na kome je učešće uzeo Bjelopoljac Željko Đukić.

RYLF organizuje Evropski pokret u Srbiji – lokalni ogranak Novi Sad i Beogradski fond za političku izvrsnost u partnerstvu sa Regionalnim Vijećem za saradnju (RCC), a forum dodatno podržava provincijalna Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Regionalni forum za liderstvo mladih je godišnja konferencija koja okuplja mlade lidere, orijentirane na akciju. Tokom godina Forum je prerastao u mjesto susreta mladih i odvažnih, ambicioznih i neumoljivih pojedinca koji govore jezikom pomirenja i dobre volje. Ove godine tema Foruma je ekonomski orijentirana, sa željom da odgovorimo na trenutne društveno-ekonomske promjene na zapadnom Balkanu, inspirisane težnjom ka stvaranji onoga što je počelo biti poznato kao Mini šengenska inicijativa.

Željko Đukić je u uvodnom obraćanju potencirao važnost E-Komerca koji može biti generator dodatnih prihoda za mala preduzeća i preduzetnike iz regiona, ali je objasnio da postoji niz izazova koje je potrebno riješiti, naglasivši problem regionalne dostave koja je po njegovom mišljenju veoma spora i skupa, uz visoke carinske stope.

“Razvoj E-komerca direktno zavisi od sistema dostave i distribucije, logistike elektronskog plaćanja i niza legislativnih propisa. U vrijeme pandemije COVID-19 u EU E-usluge su postale dodatno popularne, kod nas i u regionu su tek postale prepoznate s’ obzirom da su kretanje i mobilnost građana u prvom talasu bili ograničeni. Tada su kurirske službe i online prodavnice doživjele exponecionalan rast”, navodi Đukić.

Međutim, on je mišljenja da se uvezivanjem zemalja zapadnog Balkana prije svega dobrim sistemom dostave, smanjenjem carinskih stopa i uprošćavanjem carinskih procedura Balkan može posmatrati kao jedinstveno E-tržište koje će biti dostupno svima.

“Mladi, ali i drugi preduzetnici i biznis orjentisani pojedinci mogu ponuditi svoje proizvode On-Line, jednostavno ih dostaviti bilo gdje na Balkanu. Takvo buduće, Balkansko E-tržište siguran sam može biti generator dinamičnog ekonomskog razvoja cijelog Balkana”, poručio je on.

Đukić je kritikovao banke koje i dalje nijesu dale svoj doprinos razvoju E-Komerca smanjenjem provizija za “Card-porcessing”, a po njemu druga važna dimenzija E-Komerca jeste da kvalitetnim proizvodima i daljim uvezivanjem sa sistemima dostave iz EU možemo naše proizvode plasirati pored balkanskog i na EU tržište.

“Vjerujem u naše mlade, mlade sa Balkana, koji znaju, umiju i mogu da se ostvare u oblasti E-komerca, međutim naše države nijesu stvorile potrebne preduslove za to”, zaključuje Đukić.