CG Live

Vaš pogled na grad

GRUPA RODITELJA ROMSKE DJECE TRAŽI DA OLIVERA MARKOVIĆ OSTANE DIREKTORICA ŠKOLE U NJEGNJEVU

Grupa roditelja romskih učenika zatražila je od nadležnih da u Osnovnoj školi „Pavle Žižić” na mjestu direktora bude izabrana dosadašnja vršiteljka dužnosti direktorke Olivera Marković.

Oni su najavili da će, ukoliko Marković ne bude izabrana, protestovati i obustaviti slanje svoje djece u školu. Inače, nastavu u OŠ „Pavle Žižić” pohađaju 22 romska učenika.

“Želimo da onima koji donose odluke da naglasimo da na ovaj način želimo da pružimo podršku aktuelnoj direktorici. Saznali smo da Markovićeva neće biti direktorica ove vaspitne ustanove, što je nas Rome obeshrabrilo, jer smo svjesni koliko je ona doprinijela procesu aktivnog učešća naše djece u obrazovnom sistemu. Zato joj i dajemo punu podršku”, naveli su roditelji u zajedničkom obraćanju.

Istakli su da je Olivera Marković najzaslužnija jer je svojim dugogodišnjim angažmanom, kao pedagog a sada i kao v.d. direktorka, doprinijela procesu uključivanja romske zajednice u obrazovni sistem, kao i njihovu socijalizaciju.

“Od samog početka ona je svojom stručnošću, humanošću prema nama kao marginalizovanoj grupi uspjela je da upozna i ubijedi, prije svega nas roditelje, koliko je obrazovanje važno za našu djecu. Takav odnos prenijela je i na ostale nastavnike.Zato apelujemo na sve referentne aktere procesa odlučivanja koji mogu da utiču da na mjesto direktora bude izabrana Marković-poručili su roditelji i podsjetili da je upravo OŠ „Pavle Žižić” primjer kako treba pomoći obrazovanje romske djece”, zaključili su roditelji djece romske nacionalnosti.