CG Live

Vaš pogled na grad

NEDOVIĆ: VELIKO INTERESOVANJE ZA PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

Prijavljivanje za program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem traje do 19. novembra, a ovo pravo do danas je iskoristio 171 visokoškolac iz Bijelog Polja, kazala je načelnica Biroa rada Slađana Nedović.

Ona ističe da je interesovanje visokoškolaca veliko, i da se svakodnevno prijavljuju.

,,Svršeni studenti nakon prijave na Zavodu za zapošljavanje imaju mogućnost registracije preko portal e-uprava.me, i unošenjem podataka otvara im se mogućnost za izbor poslodavaca koji su se prijavili za zanimanje koje učesnik posjeduje. Procedura prijave ista je kao i prethodnih godina, a potencijalni učesnici biraju sedam poslodavaca od ponuđenih kod kojih bi voljeli da obavljaju stručno osposobljavanja, i rangiraju ih shodno svojim željama. Određenog poslodacvca dobija onaj učesnik koji ima najbolji prosjek u grupi onih koji su ga stavili na rang želja”, navela je Nedović.

U odnosu na prošlu godinu dinamika prijavljivalja zainteresovanih korisnika je gotovo ista.

,,U posljednjih deset dana imamo pojačanu prijavu visokoškoca, jer je određeni broj isprava trenutno u procesu nostrifikacije kod Ministarstva prosvjete, obično onih koji su studije završili van granica Crne Gore. Praksa je da se najveći broj korisnika prijavi u posljednjih desetak dana”, dodaje Nedović.

Kazala je da je Program stručnog od izuzetnog značaja jer pruža mogućnost sticanja radnog iskustva, prakse, ali i omogućava lakši prelazak iz svijeta obrazovanja u svijet rada.