CG Live

Vaš pogled na grad

PET SELA U MJESNOJ ZAJEDNICI LAHOLO KUBURI SA VODOM

Mjesna zajednica Laholo formirana je prije dvanaest godine odvajanjem od mjesne zajednice Zaton, a osim sela Laholo, čine je još sela Kostići, Brestovik, Kaševari i Raklja.

U ovoj MZ živi oko 720 stanovnika.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Laholo Hasan Džogović ističe za “Dan” da su odvajanjem smatrali da će na taj način moći bolje da se organizuju u rješavanju infrastrukturnih i drugih problema i stvaranju pretpostavki za kvalitetan život stanovnika.

“Glavni problem je vodosnadbijevanje”, kaže on i dodaje da koriste seoske izvore, koji znaju tokom ljeta da presuše, što im u poljoprivrednim radovima stvara velike nevolje.

“Najveći problem sa vodom imaju mještani Brestovika, gdje ne postoji izvor.U ostalim selima imamo naše izvore, koji istina nemaju vekliki kapacitet. Vodu ljeti dopremamo na traktorima i specijalnim posudama, a imamo i razumijevanje Službe zaštite i spasavanja koja cisternama doprema vodu. Nadamo se da će ovaj problem konačno riješen završetkom radova na vodovodu do Zatona”, kaže Džogović i dodaje da se ovih pet sela koje pripadaju MZ Laholo dogovorilo sa susjednim selima Žurena i Potoci, koji pripadaju MZ Zaton, da na Žurenskom brdu bude urađen bazen.

“Dobili smo urbanističe uslove, imamo obećanje od lokalne uprave da će platiti rad na projektu, a ostale poslove, na oko dva kilometra dužine očekujemo da bude kapitalna investicija Vlade Crne Gore”, kaže Džogović i dodaje da je primjetan napredak poslednjih godina kada su u pitanju infrastrukturni projekt.

Na području mjesne zajednice ima oko deset kilometara asfaltnih puteva i duplo više nekategorisanih, makadamskih puteva koji usled loših vremenskih prilika propadaju, pa im je svake godine potrebna sanacija.

Ove godine u Kostićima su uradili 350 metara asfalta, što je finansirano sredstvima iz lokalnog budžeta i samodoprinosima mještana. I u Brestoviku je asfaltirana dionica duga 250 metara i sanirane dvije problematične krivine. Preostalo je da se asfaltira put do i kroz naselje Kaševari u dužini od tri kilometra, od magistrale u Šćepanici.

“Treba riješi i problem uspona u Raklji, koji predstavlja opterećenje za mještane, pogotovo u zimskom periodu kada se otežano saobraća. Ta dva putna pravca su nam prioriteti u narednom periodu, kao i nastavak daljeg asfaltiranja kroz naselje Brestovik i Raklju, na području kojeg postoje tri putna pravca. Dalju dinamiku radova dogovorićemo na Savjetu mjesne zajednice”, kaže Džogović.

Govoreći o elektro snabdijevanju predsjednik MZ Laholo ističe da često imaju problema.

“I ranije smo ukazivali da imamo problema, i zato očekujemo da se krene u realizaciju poslova koji bi mještanima ovog kraja, gdje ima dosta ljudi koji se bave poljoprivredom posebno zdrave organske hrane, omogućili ostanak na svojim ognjištima i kako bi oni na taj način rješavali pitanje egzstencije svojih porodica. Tu prije svega mislim na zamjenu dotrajalih drvenih stubova zbog čega često ostajemo bez struje”, kaže Hasan Džogović.