CG Live

Vaš pogled na grad

ZGRADA TUŽILAŠTVA I SUDA ZA PREKRŠAJE DANIMA BEZ GRIJANJA

Zaposleni u četiri džavne ustanove, smještene u zgradi u gornjem dijelu grada, poslednjih dana smrzavaju se od hladnoće jer grijanje ne radi, piše “Dan”.

Razlog je kvar na kotlu, koji nije mogao biti otklonjen, zbog čega se ušlo u proceduru nabavke novog. Za to je zaduženo Komunalno preduzeće „Lim” koje je inače zaduženo za zagrijevanje ove zgrade u kojoj je oko 70 zaposleni iz Osnovnog i Višeg državnog tužilaštva, Suda za prekršaje, dijela Osnovnog suda i Direkcije za imovinu, ali i za zagrijavanje stotinak metara udaljene zgrade u kojoj su Viši i Osnovni sud.

Grejna sezona trebala je da počne sredinom oktobra. Inače, svi pravni subjekti koji egzistiraju u ovoj zgradi usluge grijanja, koje podrazumijevaju nabavku uglja i loženje plaćaju uredno Komunalnom preduzeću „Lim” koje za te usluge redovno ispostavlja mjesečne račune za vrijeme grejne sezone.

“Kotao koji je u suterenu zgrade kako smo obaviješteni od strane DOO „Komunalno Lim” više nije za upotrebu i mora da se izvrši ugradnja novog. Pokvario se još pred kraj prošle grejne sezone. I to evo traje već mjesecima”,kaže Alija Beganović, predsjednik Suda za prekršaje, čiji zaposleni inače zauzimaju četvrtinu ove zgrade.

“Dobili smo odobrenje Sudskog savjeta o učešću srazmjerno visini troškova prema prostoru koji koristi ovaj sud, jer nabavku kotla i plaćanje moraju da izvrše subjekti ove zgrade”, kaže on, dodajući da kompletnu nabavku i ugradnju mora da izvrši DOO Komunalno „Lim” kao pružalac usluga, a onda naprave fakturu za sve pravne subjekte u ovoj zgradi i oni srazmjerno prostoru izvrše plaćanje.

“Nemamo povratnu informaciju od strane DOO Komunalno „Lim” kada će biti izvršena ugradnja kotla pa službenici našeg suda i svi u zgradi, već mjesec dana od kako je počela grejna sezona su bez grijanja, što i te kako otežava rad. Posebno u trenutnoj situaciji pandemije Kovid -19 jer rad u nezagriejanoj prostoriji dodatno stvara obolijevanje i izazivanje respiratornih infekcija, a samim tim i češća bolovanja zaposlenih”, kaže Beganović i dodaje da su i fakture za pružanje usluga grijanja visoke.

“Na mjesečnom nivou je 1.200,00 eura, što znači da od ove zgrade DOO Komunalno „Lim” na mjesečnom nivou za pružanje usluga inkasira skoro 5.000,00 eura, a što bi za jednu grejnu sezonu iznosilo 30.000,00 eura. A za čitavu zgradu korisne površinehiljadu kvadrata”, ističe Beganović.

Direktor Komunalnog predeuzeća „Lim” Radenko Vujošević kaže da će već početkom sedmice početi zamjena kotla.

“Sve je dosta dugo trajalo, jer je bio raspisan tender. Kupljen je kotao i izabran izvođač. I sve će brzo biti urađeno”, tvrdi Vujošević.

Koriste grijalice pa uvećani i računi za strujuRukovodilac Višeg državnog tužilaštva Mirko Bulatović kaže da su kancelarije hladne i da se snalaze kako znaju i umiju. Upotrebljavaju grijalice ili radijatore koje sami nabave, pa je sve u dijelu troškova za struju podignuto na veći nivo.

“Očekujem da se ova situacija uredi i da konačno dobijemo normalne uslove za rad-kaže Bulatović, a njegova kolegincia Katarina Kljajević, rukovodilac Osnovnog tužilaštva, kaže da je sreća što dani koji su iza nas nijesu bili sa enormno niskim temperatirama.

“U saznanju sam da će problem biti brzo riješen”, kaže Kljajević.