CG Live

Vaš pogled na grad

U SREDNJOJ ELEKTRO – EKONOMSKOJ ŠKOLI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U okviru redovnih i vannastavnih aktivnosti koje se realizujju u bjelopoljskoj Srednjoj elektro – ekonomskoj školi, profesorica pravne grupe predmeta Ervina Čikić organizovala je i realizovala obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za učenike prvog razreda.

Zbog trenutne situacije sa pandemiom, broj učenika nije bio veliki, a program se odvijao uz poštovanje mjera NKT-a.

Profesorica Čikić je upoznala učenike da Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svijest o činjenici da su žene širom svijeta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici. Ovim datumom u Crnoj Gori počinje i akcija „16 dana aktivizma” koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Cilj obilježavanja ovog datum je da ukaže na uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama i da je to uslov razvoja pravednog, nenasilnog i bogatog društva. Svjetska epidemija COVID 19 osim tragičnih gubitaka ( života, ekonomije, slobode) povećava značajno stepen nasilja nad ženama. Najnovija istraživanja u svijetu i organizacije koje se bave nasiljem nad ženama kod nas potvrđuju navednu činjenicu.

“Nasilje nema opravdanja. Nisi sama, prijavi nasilje”, poručili su srednjoškolci.