CG Live

Vaš pogled na grad

VATROGASCI APELUJU NA SUGRAĐANE DA PROVJERE ISPRAVNOST DIMNJAKA

Služba zaštite i spašavanja apelovala je na građane koji koriste ogrev na čvrsto gorivo, ukoliko to do sada nisu uradili očiste dimnjake i tako preduprijede mogućnost požara.

Češći slučajevi paljenja čađi u dimnjacima za vrijeme zime što dovodi do požara, upozorio je Milonja Rakonjac načelnik Službe zaštite i spašavanja.

Rakonjac pojasnjava da do požara može doći od leta varnica iz grla dimnjaka po krovu, koje dospijevaju i na zapaljivi materijal u okolini. Takođe, požar se prenosi na građevinske elemente zgrade, kod nepravilno izgrađenih dimnjaka, što dovodi do zagrijevanja i paljenja krovnih greda.

“Do požara može doći i ako su na zidove dimnjaka naslonjeni zapaljivi materijali, poput papira, drveta i sličnih materija na koje se zagrijavanjem zidova dimnjaka prenosi toplota”, skreće pažnju Rakonjac.

U slučaju požara na dimnjaku ili bilo kojeg drugog nekontrolisanog širenja vatre, građani treba da pozovu Vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123. Prije dolaska vatrogasaca, potrebno je prigušiti otvore za vazduh na ložištu da bi se smanjila jačina gorenja, a zbog visoke temperature koja se stvara u dimnjaku u kojem gori čađ, požar nikako ne treba gasiti vodom.

Iz Službe zaštite i spašavanja podsjećaju da su tokom prethodnih dana imali nekoliko intervencija u stambenim zgradama u centru grada, te da se zbog brze reakcije izbjeglo širenje požara.