CG Live

Vaš pogled na grad

DAKA DAVIDOVIĆ NEĆE ODGOVARATI ZBOG LAŽNE IZJAVE DA JE BJELOPOLJAC HAJRIZ BRČVAK POKUŠAO DA POTKUPI ABAZOVIĆA

Tužilaštvo je ocijenilo da nema osnova za pokretanje postupka protiv kontroverznog biznismena Miodraga – Dake Davidovića koji je saopštio brutalnu laž na račun velikog humaniste, crnogorskog iseljenika Hajriza Brčvaka iz Bijelog Polja i javno ga optužio za nuđenje mita od 21 milion eura lideru političke partije URA Dritanu Abazoviću kako on ne bi dao podršku za uspostavljanje nove vlasti u Crnoj Gori, piše Pobjeda.


“U ovom trenutku nije formiran krivični predmet povodom izjave građanina Miodraga Davidovića date u televizijskom gostovanju, koju ste citirali, a vršena je njena ocjena od strane državnog tužioca kako same za sebe, tako i u vezi sa izjavama drugih građana, odnosno njihovih predstavnika, datih povodom događaja o kojem je govorio građanin Miodrag Davidović, pa je ocijenjeno da za sada ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, saopštio je juče Pobjedi državni tužilac, portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić.


On je naveo i da tužilaštvo “svakodnevno prati sva medijska izvještavanja i objave i po službenoj dužnosti postupa uvijek kada ocijeni da postoji dovoljan stepen sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da je određeno lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.


Davidović, koji planira da se i formalno uključi u političku „utakmicu“ u Crnoj Gori, tako što je najavio formiranje partije „narodni pokret“, u srijedu veče brutalno je pokušao da uprlja uglednog crnogorskog iseljenika Brčvaka, lažnom optužbom za pokušaj mita.
Gostujući na jednoj lokalnoj televiziji kazao je kako je Abazović navodno odolio milionima i ostao „tvrda vjera“.


“Ja ću vam reći jednu veliku istinu koju Abazović do večeras nije saopštio. Prvo su udarali po Dritanu Abazoviću sa novcem – 21 milion eura mu je davao ovaj naš dobrotvor iz Njemačke, što šalje poneki respirator, Bavčar mislim da se zove, da se on malo upristoji, promijeni facu… Poslije toga oni su njemu nudili kule i gradove, ali nijesu znali da je Abazović jedna tvrda vjera, da tu nema nazad, da čovjek tog kalibra ne može da se kupi za mekinje”, kazao je Davidović i izrazio uvjerenje da će Abazović ispuniti sve što je rekao.


Lider GP Ura i jeste održao obećanje dato prije izbora i odbio je bilo kakvu saradnju sa DPS-om, odbijajući i ponudu te partije da URA formira vladu, za šta bi im dali bezuslovnu podršku.


URA je stala uz politički blok okupljen u koaliciji koju je predvodio prosrpski i pročetnički Demokratski front i zajedno sa Demokratama omogućila im vlast, a zauzvrat je dobila značajan uticaj na struktuiranje kadrova u novoj vladi, čiji je potpredsjednik Abazović.
Interesantno je da Davidovićevu laž u četvrtak nije demantovao Abazović, već je to, umjesto njega, učinio generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

“Nama je žao što se pojedinci dovode sa nama u vezu, naročito na negativan način, u negativnom kontekstu. Hajriz Brčvak je za nas od izuzetne važnosti, sve ono što je uradio i sve donacije, i ostajemo pri tom mišljenju. Ponuda raznoraznih je bilo, naravno ne sa te adrese, bilo je različitih priča i pokušaja… Ponavljam, ostajemo dosljedni onome što smo obećali građanima”, kazao je on za TVCG.


Pobjedini sagovornici iz URE kazali su kako su Abazović i Brčvak prijatelji i da su se u četvrtak njih dvojica i čuli povodom Davidovićeve izmišljotine.
Za razliku od njega Brčvak je odgovorio biznismenu-političaru uz poruku da “Bog koga uzdiže niko ga ne može poniziti“.

“Mene zanima Crna Gora i svi ljudi u njoj, bez obzira na vjeru, naciju ili političku pripadnost. Želim da pomognem kao što sam i do sada i da se držim svog pravca”, rekao je Brčvak, uz konstataciju da je suvišno komentarisati to što je kazao Davidović, kojeg on, kako je kazao, ni ne poznaje.


Kontraverzni biznismen je ratni profiter, a bio je i ministar u vladi ratnog zločinca Radovana Karadžića, ktitor je Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i bio je veoma blizak sa nedavno umrlim poglavarom ove crkve u Crnoj Gori Amfilohijem i čak tvrdi da mu je ovaj, pred smrt, ostavio više zavjeta koje treba ispuniti.


Iz Mitropolije crnogorsko-primorske, na čijem je čelu bio Amfilohije, kategorično negiraju da postoji bilo kakav testament koji je njihov upokojeni mitropolit ostavio.


Crnogorsko tužilaštvo u nekim slučajevima javnih tvrdnji o davanju i primanju mita je reagovalo i pokretalo istrage, kao na primjer kada je jedan od lidera koalicije Demokratski front Nebojša Medojević optužio glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je primio mito u iznosu od 100.000 eura kako ne bi odredio pritvor Miomiru Mugoši nakon podizanja optužnice u predmetu “Carine”.


Pošto je odbio da svjedoči u tom slučaju Medojević je čak bio i uhapšen.
Davidović, smatra Tužilaštvo, za prljavu optužbu na račun časnog čovjeka Hajriza Brčvaka ne treba da da ni izjavu, niti će biti pozvan na odgovornost za širenje lažnih informacija, za šta su, takođe, neki bili i hapšeni.