CG Live

Vaš pogled na grad

DANAS JE DAN SFRJ: GRB NA ZGRADI POŠTE I PETOKRAKA U ĆUKOVCU PODSJEĆAJU NA SREĆNA VREMENA

Na današnji dan u nekadašnjoj Jugoslaviji, koju je činilo šest republika i dvije pokrajine obilježavao se 29. novembar – Dan Republike.


Ovaj veliki praznik, od oslobođenja pa sve do početka devedesetih godina sa posebnom euforijom slavio se i u Bijelom Polju.


Toga dana u čast jubileju zemlje čiji je tvorac Josip Broz – Tito održavale su se svečanosti, u kojima je učešće uzimao veliki broj sugrađana, pa je pretposlednji dan novembra uvijek bio posebna svetkovina u našem gradu.


Osim toga, organizovani su različiti vidovi zabava, nezaboravne žurke i druženja mladih, koji su se danima preprečivali, a ovaj događaj bio je prilika i za nova poznanstva, ali i rađanje ljubavi.


Danas u Bijelom Polju veoma mali broj ljudi se prisjeća ovog dana, a samo rijetki zaljubljenici u bivšu Jugoslaviju, kojih je iz godine u godinu sve manje, isti obilježavaju kao praznik.

Ono što nas svakodnevno podsjeća na srećno vrijeme je petokraka u Ćukovcu i državni grb na zgradi Pošte, koji su uz urušene fabrike jedini simboli sistema u kojem se neuporedivo bolje živjelo nego danas.