CG Live

Vaš pogled na grad

Bjelopoljac optužen da je ćebetom ugušio gluvonijemu rođaku

Apelacioni sud potvrdio je rješenje Višeg suda u Bijelom Polju o produženju pritvora Damiru Selimoviću i Danku Božoviću (nekada se zvao Miloš Selimović), optuženima za krivično djelo teško ubistvo gluvonijeme rođake Dragice Selimović (55), koja je krajem oktobra prošle godine pronađena mrtva u svojoj baraci u naselju Rakonje.

Optužnicom je obuhvaćen i Jašar Selimović, polubrat pokojne oštećene, a tereti se za neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Osnovana sumnja proizilazi iz spisa predmeta, podataka prikupljenih u postupku izviđaja, potvrde o privremeno oduzetim predmetima, zapisnika o pretresanju stana i drugih pisanih dokaza, obdukcionog zapisnika, fotodokumentacije, iskaza okrivljenih S.D., B.D. i S.J. i svjedoka S.N., kao i optužnice Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju”, navodi se u odluci suda.

Kako se dodaje, iz iskaza okrivljenog Damira Selimovića proizilazi da je 24.10.2019. godine pošao kod okrivljenog Jašara gdje je bio i Božović.

“Tada je Jašar predložio da sva trojica pođu u kuću N. kada on ode na pijac i da iz njegove kuće oduzmu novac, jer su smatrali da on ima novca. Okrivljeni J. Selimović je rekao njemu i okrivljenom Božoviću da oni pođu i oduzmu novac, a da on neće da ide da ga ne bi Dragica prepoznala. Dalje je naveo da su on i okrivljeni Božović oko 4.30 sati pošli na magistralni put kojim su došli do iznad N. kuće odakle su provjeravali da li je N. otišao na pijac, te kada su se uvjerili da je N. otišao a da Dragica spava, okrivljeni Božović je otvorio ulazna vrata koja nijesu zaključana i obojica su ušla u sobu u kojoj je bilo upaljeno svijetlo i vidio je da Dragica spava na podu. Dok je okrivljeni Božović tražio novac po kući, a što je trajalo nekih 20-ak minuta. Dragica se probudila i podigla u sjedeći položaj i počela da galami, odnosno da vrišti jer je ista nijema i tada joj je Danko prišao i udario je rukom u predjelu glave, od kojeg udarca je pala u ležeći položaj na desnu stranu, on je ponovo udario nogom te se ona nakon tih udaraca nije više podizala niti je ispuštala bilo kakav glas”, navodi se u iskazu okrivljenog D. Selimovića.

Okrivljeni Jašar je ispričao da mu je pokojna oštećena sestra po ocu, te da se pet šest dana prije kritičnog događaja sreo sa Damirom i Dankom, kada su mu rekli da će mu opljačkati zeta jer on ima novac.

“D. se vratio i rekao mi da nema ništa u N. kući i da ništa nijesu našli. Pitao sam ga da li je bilo koga u kući, a on mu je odgovorio da su bile Dragica i D. i da je Dragici stavio ćebe na glavu i spustio je na patos, ali da joj se ništa nije desilo i da je ona dobro”, naveo je okrivljeni J. Selimović.

Okrivljeni Božović je ispričao da je D. Selimović pokojnoj oštećenoj stavio ćebe na glavu, dok je on tražio novac, koji na kraju nije našao pa su napustili kuću.

“Iz obdukcionog zapisnika proizilazi da je smrt kod oštećene S.D. nasilna i nastupila je usljed mehaničkog ugušenja zbog zapušenja nosa i usta i stezanja vrata šakama. Istovremeno iz izvještaja Forenzičkog centra o izvršenom DNK vještačenju proizilazi da je izvršenim DNK vještačenjem, na uzorku izuzetom sa ćebeta kojim je bila pokrivena oštećena, utvrđeno prisustvo biološkog materijala okrivljenog D. Selimovića, a na uzorcima izuzetim sa crne tašne utvrđeno je prisustvo biološkog materijala okrivljenog Božovića, a koja osnovana sumnja predstavlja osnovni preduslov da bi se prema nekom licu odredio, a samim tim i produžio pritvor”, zaključuje se u odluci suda.