CG Live

Vaš pogled na grad

Besplatno testiranje osnovaca i srednjoškolaca i tokom vikenda u SKCUCG u City kvartu u Podgorici

Osnovci i srednjoškoloci će moći besplatno da se testiraju i za dane vikenda, u subotu i nedjelju, u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u City kvartu, u Podgorici, od 10:00 do 17:00 sati, u okviru istraživačkog projekta koji realizuju predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Osnovci I, IV, V i VI razreda, kao i srednjoškolci I i II razreda, mogu doći u prostorije centra, uz pratnju roditelja i dobiti podatke antropometrijskim mjerenjem, uz pomoć inovativne i savremene Tanita vage. 

Pomoću nje se procjenjuje tjelesna kompozicija, odnosno: tjelesna visina, tjelesna masa, procenat potkožnog masnog tkiva, procenat visceralnih masti koje obavijaju unutrašnje organe, odnos mišićne i koštane mase, količina tjelesne vode, broj kalorija tj. koliko iznosi bazalni metabolizam za pojedinca.

Mjerenje se sprovodi u okviru projekta Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore koji istražuje trend gojaznosti, nutirtivni status  i  fizičku aktivnosti kod djece i adolescenata u Crnoj Gori kroz antropometrijsko testiranje širom Crne Gore.

Za sada su prikupljeni podaci testiranih osnovaca i srednjoškolaca u Nikšiću, a u toku je testiranje djece iz Podgorice. Dobijeni podaci će se upoređivati i sa rezultatima testiranja vršnjaka iz drugih gradova Crne Gore.

Izvor: https://www.ucg.ac.me/