CG Live

Vaš pogled na grad

Održan sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica Centralno-evropske inicijative

Četvrti sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), posljednji u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom značajnom regionalnom organizacijom u 2020. godini, održan je danas putem video konferencije u organizaciji crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Sastankom je predsjedavao nacionalni koordinator za CEI, generalni direktor za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Veljko Milonjić, a učestvovali su predstavnici 16 država članica i Izvršnog sekretarijata CEI.

Tom prilikom, pohvaljen je odgovoran pristup Crne Gore, koja je u izazovnim okolnostima, uspjela da organizuje sve planirane sastanke na političkom nivou i pruži podršku inicijativama Sekretarijata CEI u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

Učesnici su pozdravili novu Rezoluciju o saradnji UN i CEI koju je Generalna skupština UN-a usvojila konsenzusom 23. novembra, kao i zajedničke napore predsjedavajućeg i Sekretarijata na izradi novog strateškog dokumenta, Akcionog plana CEI za period 2021 – 2023. Na sastanku je zaključeno da je Inicijativa, u toku predsjedavanja Crne Gore, nastavila da aktivno doprinosi društveno-ekonomskom razvoju regiona i evropskom integracionom procesu.

Crna Gora će predsjedavati Centralno-evropskom inicijativom i tokom 2021. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova