CG Live

Vaš pogled na grad

U Pljevljima sela sušna u decembru

Mjeseci bez kapi kiše i sada sa izuzetno niskim temperaturama stvorili su niz problema stanovnicima pljevaljskih sela. Pored izvora presušila su i brojna pojila za stoku koja u pojedinim selima prave tako što u zemlji iskopaju rupu u kojoj se zadržava kišnica. Pošto kiše već dugo nije bilo, takve lokve su u potpunosti prazne.

Predsjednik MZ Crljenice Darko Gačević kaže da je trenutna situacija sa vodosnabdijevanjem izuzetno teška, pogotovo za one poljoprivredne proizvođače koji imaju više grla sitne i krupne stoke, objavio je PVPortal.

“Preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod“ svakodnevno dovoze vodu u cisternama. Seljani svaku cisternu vode plaćaju u prosjeku 40 eura, a Opština dodaje isti iznos. Posebno je teško za ona domaćinstva koja imaju stoku i kojima su potrebne veće količine vode. U prosjeku na godišnjem nivou u našu MZ se doveze oko 300 cisterni vode, ali će ove godine taj broj biti daleko viši ako se ovaj sušni period nastavi”, citirao je PVPortal izjavu Gačevića.

Prema navodima tog medija, žitelji pljevaljskih sela nadaju se da će narednih dana biti više padavina i da će se vodom napuniti brojna pojila za stoku.

“Iz preduzeća „Vodovod“ i „Čistoća“ tokom jučerašnjeg dana nijesmo mogli doznati koliko su cisterni vode u novembru i decembru isporučili potrošačima sa seoskog područja, a iz Službe za zaštitu i spasavanje, u izvještaju o radu tokom novembra, navodi se da su četiri cisterne isporučene na poziv građana, te da su uredno, po redovnom planu, isporučili i 22 cisterne vode za Romsko naselje”, istakao je PVPortal.

Situacija je problematična i na izvorištima sa kojih se grad snabdijeva vodom. Vode sve manje dolazi sa izvora u Odžaku, ali i sa izvorišta Breznice i Jugoštnice.

“Da vode ima nedovoljno, pokazuje nizak vodostaj rijeke Breznice. U preduzeću „Vodovod” ne isključuju mogućnost restrikcija ako brzo ne bude obilnijih padavina kako bi se akumulirala izvorišta. Zasad najveće količine vode obezbjeđuju se sa vještačke akumulacije Otilovići, koja se potom tretira na postrojenju Pliješ”, zaključio je PVPortal.