CG Live

Vaš pogled na grad

Učenici da učestvuju u kreiranje plana za drugo polugođe

Unija srednjoškolaca Crne Gore uputila je zahtjev ministarki Vesni Bratić da u proces kreiranja plana za drugi dio školske godine uključi i predstavnike učenika, saopšteno je iz Unije.

Unija srednjoškolaca Crne Gore, kao organizacija koja okuplja predstavnike svih srednjoškolskih učeničkih parlamenata, izražava zadovoljstvo što je, kako kažu, pokrenut proces rješavanja, za sada, najznačajnijeg problema koji srednjoškolci imaju, načina održavanja nastave u drugom polugodištu.

“Ministarstvo je pokrenulo proces kreiranja plana za održavanje drugog dijela školske godine, u kome su uključeni svi predstavnici direktnih i indirektnih ciljnih grupa, izuzev učenika. Stoga, pozivamo ministarku Bratić da u nastavku ovoga procesa uključi predstavnike srednjoškolaca. Upravo ćemo na taj način imati uključene sve karike u ovom procesu i zadovoljiti potrebe svih na koje se mjere i aktivnosti budu odnosile”, navodi se u saopštenju.

Ističu da glas i stavove mladih najbolje mogu iskazati upravo oni.

“Unija srednjoškolaca Crne Gore, kao jedina organizacija koja se bavi isključivo srednjoškolcima, imala je važnu ulogu u podsticanju srednjoškolaca na učešće u platformi #UčiDoma i korišćenje drugih alatki, kojim su se postizali bolji rezultati za obrazovni sistem u Crnoj Gori u periodu korona virusa. Takođe, učestvovali smo u procesu izmjena načina realizacije maturskih i stručnih ispita i njihove strukture, bili su uređeni u odnosu na zahtjev srednjoškolaca i mogućnosti obrazovnog sistema”, navodi se u saopštenju.

U prethodnom periodu su, kako kažu, spoveli istraživanja među srednjoškolcima, a rezultati koje su  tada dobili zahtijevali su od obrazovnog sistema da budu detaljno razmotreni, da u odnosu na zahtjeve srednjoškolaca budu uređeni budući procesi koji se na njih odnose.

“Treba da težimo demokratskom društvu u kojem će mladi biti uključeni u procese donošenja odluka koji se na njih odnose, stoga naš zahtjev smatramo opravdanim i očekujemo pozitivnu reakciju ministarke Bratić”, kazali su iz Unije, prenosi portal RTCG.