CG Live

Vaš pogled na grad

Večeras obračun crnogorskih lavica sa Rusijom

Na otvaranju glavne faze 14. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore večeras (18:15 časova) igraju protiv jednog od favorita za zlato.

Cilj je ispunjen, sve u glavnoj fazi je bonus za rukometašice Crne Gore, šansa za uigravanje pred olimpijski kvalifikacioni turnir u martu u Podgorici. Poslije duela sa vrhunskim reprezentacijama Francuskom i Danskom i više nego dobrih 85 minuta, kao i pobjede nad Slovenijom vrijedne plasmana u narednu rundu, „lavice” čeka možda i najveći izazov u svjetskom rukometu – obračun sa Rusijom, večeras (18.15) u Herningu.

Od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, kada je tim Jevgenija Trefilova iznenadio i osvojio zlato, „zbornaja” traži novu titulu. Temperamentni stručnjak je bio blizu prije dvije godine, ali je u finalu EHF Eura u Parizu poražen od Francuske, nakon čega je doveden Ambros Martin. Španac koji je sa Đerom četiri puta bio osvajač Lige šampiona je propustio idealnu priliku na Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada su gotovo svi velikani bili oslabljeni. Uzeo je „samo” bronzu, zbog čega je u Danskoj pod velikim pritiskom, iako ne može da računa na trenutno ponajbolju rukometašicu svijetu Anu Vjahirevu i ključnu kariku u odbrani, Anu Senj.

I organizatori čine sve da poremete Rusiju – naprasno su, u toku noći, promijenili raspored i u 24 časa joj „ugurali“ duele sa Crnom Gorom i Francuskom, a onda nakon tri dana pauze i meč odluke sa Danskom. Ali, da bi nastavila put ka tituli, prvo mora da dobije tim Kima Rasmusena, koji se, sigurno, neće predati bez borbe.

– Rusija je izvanredan protivnik, na svim pozicijama ima vrhunske igračice. Nije došla Vjahireva, ali to ne predstavlja nikakav problem, vidjele smo da ekipa igra na vrhunskom nivou. Vjerujem da možemo da se borimo, a mislim da je u duelima protiv Francuske i Danske presudila samo duža klupa protivnika. To je prednost svim našim rivalima u glavnoj fazi – naglasila je Jovanka Radičević.

Na svoja četiri dosadašnja prvenstva Evrope, kapitenka „lavica” je osvajala zlato, četvrto, 6. i 9. mjesto. Sada je uspjeh bio da se uopšte i dođe među 12 najboljih selekcija na kontinentu, jer je ekipa oslabljena, a Slovenija je bila jača nego 2018, kada je uz muke poražena 36:32.

– Bilo je veoma teško, ali znale smo da nam je želja da idemo u glavnu fazu i to smo uspjele. Ponosna sam, nismo bile kompletne, bilo je dosta otežavajućih okolnosti sa povredama, ali i radosnim vijestima kod nekih igračica. Ova generacija može još mnogo da pruži, a žao mi je što protiv Francuske nismo osvojile makar bod, jer smo igrale veoma dobro. Posljednja utakmica je pokazala naš karakter, volju, srce i šta za nas znači dres sa državnim grbom. Kada dođe takva utakmica, nije važna ni taktika, već se igra srcem i to smo i pokazale. Imale smo pad u igri, cilj je ostvaren i moramo da budemo srećne i ponosne.

Tri nove utakmice, večeras sa Rusijom, u nedjelju protiv Švedske i potom u utorak sa Španijom, biće sjajne za uigravanje i upoznavanje sa novim selektorom.

– I prije prvenstva je cilj bio da prođemo grupu, da bismo imale još tri utakmice i što bolje se uigrale za ono što nas očekuje u martu. Utakmice protiv Rusije, Švedske i Španije ne može da zamijeni nijedan trening, ovoj generaciji je potrebno da sazrijeva kroz takve duele pred taj turnir. Neće ni tada ništa biti nimalo lako i jednostavno, a vjerujem da ćemo sada svaki duel iskoristiti na najbolji način, bez obzira na krajnji rezultat – zaključila je Radičevićeva.