CG Live

Vaš pogled na grad

Pokloni za djecu koja praznike provode u Kliničkom centru Crne Gore

Učenici Francuske evropske škole u Podgorici pripremili su novogodišnje i božićne poklone za djecu koja praznične dane provode u Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Foto: rtcg.me/arhiva

Kako je saopšteno iz KCCG-a i Francuske evropske škole, podučavanje osnovnim ljudskim i moralnim vrijednostima, kao što su humanost, solidarnost, društvena odgovornost, podrška i pružanje pomoći onima kojima je potrebna, neki su od osnovnih načela na kojima počiva koncept obrazovnog programa francuskih škola.

Direktor škole, Julien Naudot, kazao je da je ponosan na djecu polaznike što su, sa velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem, učestvovali u akciji prikupljanja poklona za djecu koja, nažalost, praznike ne provode u svojim domovima.

“Sa željom da im uljepšamo ove trenutke, svaki od naših učenika je za njih pripremio po nekoliko poklona po svom izboru, ukupno 78“, naveo je Naudot.

Direktor IBD-a, Saša Radović, zahvalio je učenicima i njihovim nastavnicima na ukazanom gestu solidarnosti i humanosti, navodeći da je uvjeren da će ta akcija pružiti dobar primjer i pokrenuti i druge slične akcije u budućnosti.

“Iako donacije dječijoj bolnici, na sreću, nijesu rijedak slučaj, ova akcija je posebno vrijedna zbog činjenice da dolazi od djece za djecu. Zdrava i srećna djeca su naša osnovna misija, a drago mi je kada vidim da istu dijele i druge institucije kao što je u ovom slučaju Francuska evropska škola u Podgorici”, kazao je Radović.

Navodi se da je Francuska evropska škola u Podgorici otvorena 2018. godine posredstvom ambasade te države.

“Djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju priliku da pohađaju nastavu koja se izvodi u potpunosti u skladu sa zvaničnim nastavnim programom francuskog nacionalnog obrazovnog sistema, akreditovanog od Ministarstva prosvjete Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je posebna prednost što mogućnost da pohađaju školu imaju i nefrankofoni učenici koji ovladavaju francuskim jezikom kroz inovativne metode i intenzivne časove, sa nastavnicima koji su izvorni govornici, a grupa predškolskog uzrasta otvorena je za djecu uzrasta već od tri godine.

“Sa nastavom francuskog, engleskog i crnogorskog jezika od ranog uzrasta, Francuska evropska škola u Podgorici otvara vrata evropske kulture i priprema učenike za buduće građane Evropske unije”, zaključuje se u saopštenju.