CG Live

Vaš pogled na grad

U UIKS-u inficirani zatvorenici izolovani

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu trenutno je koronavirusom inficirano 49 lica lišenih slobode, što je niži broj u odnosu na prethodnu sedmicu, obzirom, da se određen broj lica oporavio, kazao je za portal Danilovgrad portparol Nebojša Janković.

“S obzirom, da su svi inficirani zatvorenici sa lakšom kliničkom slikom, za očekivati je da će do kraja ove sedmice 41 zatvorenik završiti sa izolacijom. Kod inficiranih nije ukazana potrebe za bolničkim liječenjem, osim, u jednom slučaju, gdje je lice hospitalizovano usled druge akutne bolesti (karcinom pluća), a kod koga je utvrđeno i prisustvo koronavirusa’’, kazali su iz UIKS-a i dodali:

‘’Raspolažemo dovoljnom količinom ljekova i zaštitne opreme. Kako je i najavljeno od strane ministarke zdravlja dr Borovinić Bojović, prilikom posjete Upravi za izvršenje krivičnih sankcija biće pojačano snabdijevanje UIKS-a potrebnom medicinskom opremom.’’

Lica lišena slobode kod kojih se utvrdi infekcija izazvana koronavirusom izdvajaju se od ostalih zatvorenika i smještaju u izolaciju.

“Takođe, kontakti inficiranih zatvorenika se izdvajaju od ostalih zatvorenika i vrši se njihovo testiranje na koronavirus, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u zatvorskom sistemu. Sektor za zdravstvenu zaštitu UIKS-a u saradnji sa ljekarima Instituta za javno zdravlje i Kliničkim centrom Crne Gore, pružaju svu potrebnu medicinsku njegu licima inficiranim koronavirusom’’, kazao je Janković.