CG Live

Vaš pogled na grad

Injac razgovarala je sa ministrom odbrane Republike Slovenije

Ministarka odbrane Olivera Injac razgovarala je sa ministrom odbrane Republike Slovenije, Matejem Toninom.

Ministarka Injac zahvalila se za sveukupnu podršku koju Republika Slovenija kontinuirano ukazuje Crnoj Gori u procesu razvoja sistema odbrane, uključujući i jačanje sposobnosti Vojske Crne Gore.

Naglasila je očekivanje za dalje unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, uz uvjerenje da će u bliskoj budućnosti biti otvorene dodatne mogućnosti za njen dalji razvoj. Potvrđujući odlučnost za poboljšanje zajedničkih napora u rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava region, Injac je naglasila važnost saradnje u okvirima regionalnih inicijativa.

Injac je posebno podvukla značaj zajedničkog učešća vojnika iz Slovenije i Crne Gore u snagama NATO ojačanog pristustva na Istoku u Letoniji. Istakla je i uvjerenje da će Crna Gora intenzivirati napore na integracionom putu ka Evropskoj uniji uz nastavak sveobuhvatne podrške Slovenije.

Ministar Tonin čestitao je ministarki Injac na imenovanju na funkciju ministra odbrane i poručio da su Crna Gora i Republika Slovenija razvile intenzivnu odbrambenu saradnju koja je obostrano korisna. Tonin je naglasio da Republika Slovenija ostaje posvećena razvoju sveukupnih prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, kao i nastavku i unapređenju bilateralne, regionalne i saradnje u okviru NATO aktivnosti i inicijativa.

Dodao je i da savremeni bezbjednosni izazovi sa kojima se susrijećemo, zahtijevaju zajedničko iznalaženje inovativnih rješenja. Jedan od prijedloga budućih pravaca saradnje ministra Tonina je i razmjena iskustava u korišćenju i održavanju lakooklopnih patrolnih vozila Oshkosh, kojima je ta država, takođe, nedavno opremila svoju Vojsku.