CG Live

Vaš pogled na grad

Vakcinacija krajem januara

Krajem januara bi u Crnoj Gori trebalo da započne vakcinacija, saopštila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

“Ministarstvo zdravlja ima intenzivne sastanke sa EU i COVAX inicijativom kako bi vakcine što prije stigle u Crnu Goru”, kazala je ministarka.

Ona je podsjetila da je Crna Gora je ranije potpisala incicijativu COVAX, kao i da pregovori nisu razlog sadašnjeg sastava Ministarstva zdravlja tj.nove Vlade.

“Kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je vršila Crna Gora prije dolaska nove vlasti nije do kraja završila. Državna garancija za vakcine koja je trebalo da bude blagovremeno uplaćena, nije bila uplaćena, te je na taj način doveden u pitanje protokol tj. memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom”,istakla je Borovinić Bojović.

Dodala je da je zbog toga Ministarstvo zdravlja bilo prinuđeno da sa Ministarstvom vanjskih poslova veoma brzo odreaguje da državna garancija za vakcine bude uplaćena 15. decembra, a za to su imali, kako kaže, samo par dana.

“Prethodno Ministarstvo zdravlja nije vršilo bilateralne dogovore sa pregovaračima EU niti pojedinačnim proizvođačima kao što su to radile druge zemlje u regionu u junu i julu mjesecu. Zbog toga smo mi po dolasku na ova mjesta, morali brzo da reagujemo i uspostavimo sve moguće konekcije, kako bi blagovremeno započela vakcinacija u Crnoj Gori”, navela je ona.

Ministarka zdravlja je kazala da ne može tačno da kaže koliko ćemo vakcina dobiti u prvoj fazi, kao ni koju ćemo vakcinu dobiti.

“U prvom planu je dogovoreno da će biti vakcinisani striji od 80 godina, nakon toga stariji od 65 godina, osobe u straračkim domovima, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane i nakon toga kreće ostala vakcinacija koja će takođe ići po prioritetima”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Istakla je da je vakcinacij dobroljna i  očekuje dobar odziv građana.

“Informacija sa terena govore da se i odnos građana prema vakcinaciji mijenja na bolje imajuću u vidu interval od oktobra do decembra i da sada imamo bolji odgovor građana na ponuđenu vakcinaciju”, poručila je Borovinić Bojović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je predočio akcioni plan vakcinacije.

“U organizaciji MZ-a i IJZ-a uz tehničku podršku regionalne kancelarije SZO formiran je multidisciplinarni tim koji ima za cilj za proces akcionog plana za nabavku i distibuciju vakcine. Taj tim je imao svoje aktivnosti u protekle dvije nedjelje. Zaključno sa 31. decembrom biće kompletiran akcioni plan vakcinacije”, kazao je Galić.