CG Live

Vaš pogled na grad

Donacija zaštitne opreme kroz mehanizam rescEU

Danas je stigla pomoć u vidu 78 000 zaštitnih maski tipa FFP2 i 15 000 jednokratnih hirurških mantila, koju je EU donirala Crnoj Gori iz posebnog – rescEU instrumenta Mehanizma Unije za civilnu zaštitu. Ukupna vrijednost donacije je 311 850,00 eura, dok je koordinaciju i distribuciju obezbijedila Savezna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa SR Njemačke, preko Crvenog krsta Savezne Republike Njemačke. Donacija je data na korišćenje Kliničkom centru Crne Gore.


Povodom donacije, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je iskazao zahvalnost i saopštio da je ova pomoć potvrdila da Crna Gora ima prijatelje na najvažnijim evropskim adresama i da nas u borbi protiv COVID-19 povezuju humanost i solidarnost, kao prepoznatljive vrijednosti naše saradnje. „Ovo će biti dragocjena pomoć zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore, koji vrlo odgovorno i posvećeno već mjesecima vode tešku borbu sa opasnim protivnikom, iskazujući požrtvovanost i profesionalnost kao prepoznatljiv oblik svoga rada“, istakao je ministar Sekulović.


Direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović zahvalila je EU na donaciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova što je prepoznalo potrebu da na ovaj način pomogne Klinički centar i ocijenila je kao važnu podršku zaposlenima u ovoj ustanovi u borbi protiv pošasti koja nije zaobišla Crnu Goru. “Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore danonoćno, vrlo odgovorno i neumorno se bore za zdravlje svakog našeg pacijenta i pružaju svoj profesionalni maksimum, bez obzira na trajanje pandemije i izazove koji se nađu na tom putu”,naglasila je direktorica Radulović.


Evropska komisija je uspostavila 19. marta strateške kapacitete instrumenta rescEU – zajedničku evropsku rezervu medicinske opreme za hitne slučajeve (kao što su respiratori, zaštitne maske i laboratorijske potrepštine) kako bi pomogla zemljama EU-a u borbi protiv pandemije COVID-19. Komisija finansira 100 % kapaciteta (uključujući nabavku, održavanje i troškove isporuke), koji se stalno dopunjavaju, a nalazi se u nekoliko država članica. Države domaćini dužne su nabavljati opremu, uz podršku Komisije. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacioni centar za odgovor na hitne situacije, koji se brine o tome da se ona šalje tamo gdje je najpotrebnija.