CG Live

Vaš pogled na grad

Ministar Radulović primio u oproštajnu posjetu šeficu Misije OEBS-a Mariz Davije

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović primio je danas u oproštajnu posjetu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Ministar Radulović je zahvalio ambasadorki Davije na ličnom zalaganju tokom četvorogodišnjeg mandata u Podgorici, kao i na podršci OEBS-a u domenu demokratizacije društva, ljudskih prava i slobode medija.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je ekspertska pomoć OEBS-a u tom kontekstu, važna i za nastavak evropskog puta Crne Gore, koja dijeli zajedničke vrijednosti sa zapadnim demokratijama. Ukazao je i na važnu ulogu ODIHR-a tokom izbornog procesa, koji se, još jednom, pokazao kao pouzdan i konstruktivan partner za demokratska i reformska dostignuća naše države. Ministar Radulović je naglasio da Crna Gora ostaje privržena zacrtanom vanjskopolitičkom pravcu – ubrzanju pregovora sa EU i dobrosusjedskoj politici.

Ambasadorka Davije je izrazila zadovoljstvo sadržajnim relacijama Crne Gore i OEBS-a, koje se, između ostalog, ogledaju i kroz donošenje Strategije o saradnji za period 2020-2024. godine. Naglasila je da možemo računati na nastavak ekspertske podrške crnogorskim institucijama, te ukazala na važnost usvajanja preporuka i smjernica za zemlje kandidate za članstvo u EU, posebno u domenu unapređenja demokratije, vladavine prava i izbornih procesa.

Sagovornici su ukazali na značaj nastavka intenzivne komunikacije i razmjene iskustava, sa ciljem dinamiziranja procesa evropske integracije.