CG Live

Vaš pogled na grad

Mrdak i Perunović obišli Maljevac: Pronaći najbolje rješenje i spriječiti ekolološki incident

Zbog informacija o prijetnji od izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, državni sekretar za ekologiju, prof. Danilo Mrdak (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma), i državni sekretar za energetiku, Marko Perunović (Ministarstvo kapitalnih investicija), obišli su taložište Maljevac i razgovarali sa dijelom rukovodstva TE Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, kako bi razmotrili na koji način prevazići opasnost od prelivanja i spriječiti da situacija preraste u ekološki incident.

Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju, saopštio je da je prioritet svih prioriteta zdravlje ljudi i zdravlje ekosistema u Pljevljima. „Pljevlja su mnogo dala za Crnu Goru, a dosta trpila. Vrijeme je da se ta situacija promijeni. Ova naša današnja posjeta predstavlja našu brigu za Pljevlja, kako bi spriječili da se ikada više desi bilo kakav ekološki incident i trovanje Ćehotine.” Mrdak je istakao da je vrijeme da dio o ekološkoj državi iz Ustava pretvorimo u realnost, zbog čega je došao da zajednički sa ljudima iz TE Pljevlja i Elektroprivredom pronađu rješenje u vezi sa taložištem Maljevac.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović izjavio je da je cilj današnje posjete Pljevljima bio da se ustanovi situacija i zajednički dogovore najbolji mehanizmi za sprječavanje opasnosti od prelivanja voda. „Željeli smo da vidimo koje je rješenje predvidio menadžment u slučaju najgore situacije, to jeste, kako su predvidjeli smanjenje i kontrolisanje vodostaja.“

Nakon obilaska lokaliteta Maljevca, konstatovano je da trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta i da je nivo vode u zoni sigurnosti. Dva državna sekretara su, u razgovoru sa dijelom rukovodstva Termoelektrane i EPCG, dogovorili da se u najkraćem roku formira sistem upravljanja kriznom situacijom u slučaju potencijalne opasnosti od prelivanja voda iz taložišta. Ustanovljeno je formiranje timova sa obje strane koji će definisati način reagovanja ukoliko dođe do kritične situacije. Menadžment Termoelektrane i EPCG je saopštio da će preuzeti sve radnje da ne dođe do neželjene situacije prelivanja voda.