CG Live

Vaš pogled na grad

Injac – Plugčijeva Aleksandrova: Nastavak snažne podrške Republike Bugarske evropskim težnjama Crne Gore

Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa ambasadorkom Bugarske Meglenom Plugčijevom Aleksandrovom.


Ministarka Injac se zahvalila na političkoj i ekspertskoj podršci Republike Bugarske Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz evropske integracione agende. Naglasila da je prioritet vanjske politike Crne Gore ubrzanje reformskih procesa u cilju ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji. Injac je naglasila da je Bugarska tokom predsjedavanja EU uradila mnogo za našu zemlju, kao i cijeli Zapadni Balkan. Istovremeno, istakla je da saveznička saradnja dvije zemlje u okviru Alijanse i zajednička podrška NATO politici „otvorenih vrata“ daju poseban doprinos stabilnosti i bezbjednosti regiona. 


U pogledu bilateralne odbrambene saradnje, Injac je iskazala spremnost Ministarstva odbrane za njenim dinamiziranjem kroz projekate od obostranog značaja, ukazujući na kvalitetne rezultate iz prethodnog perioda, kao i odličnu saradnju u okviru regionalnih inicijativa.
Ambasadorka Bugarske čestitala je ministarki Injac na novoj dužnosti i poželjela uspješan mandat u narednom periodu, ističući značaj prijateljskih odnosa dvije zemlje, kao i spremnost Bugarske da pomogne Crnoj Gori da ubrza napredak na putu evropskih integracija. Pohvalila je rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pogledu jačanja sistema odbrane i naglasila veoma značajnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne bezbjednosti i stabilnosti. 


Sagovornici su, takođe, izrazili zadovoljstvo otvorenom mogućnošću za obrazovanjem crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „Georgi Rakovski“ u Sofiji i Pomorskoj akademiji „Nikola Vaptsarov“ u Varni.