CG Live

Vaš pogled na grad

Organizovana prva debata povodom Nacrta državnih smjernica razvoja arhitekture

U multimedijalnoj sali Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, 22. januara, organizovana je prva debata povodom Nacrta državnih smjernica razvoja arhitekture.

Debati su prisustvovali ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, mr Aleksandar Ašanin, dio članova radnog tima koji je izradio nacrt smjernica, predstavnici akademske zajednice, NVO sektora (NVO Expeditio i NVO Kana), Komore arhitekata pri Inženjerskoj komori Crne Gore, kao i predstavnici stručne javnosti.

Tokom tročasovne debate, koja je protekla u veoma konstruktivnoj atmosferi, najviše se diskutovalo o kvalitetu Nacrta smjernica, odnosno o formi i sadržaju dokumenta, kao i o njegovoj primjeni.

Svi prisutni su bili jednoglasni u stavu da se dokument u ovom obliku ne može prihvatiti, jer nije adekvatno strukturiran, kao i da u sadržajnom smislu ima mnogo manjkavosti.

Prilikom razmjene mišljenja između učesnika debate problematizovano je, između ostalog, i to šta zapravo podrazumijeva „razvoj arhitekture“. Na kraju je usaglašeno da dokument Državnih smjernica razvoja arhitekture ne može predstavljati samo set smjernica za oblikovanje i materijalizaciju, već mora biti usmjeren i na druge teme i aktere relevantne za razvoj i promociju arhitekture. Prije svega, tu se misli na unapređenje sistema obrazovanja arhitekata u Crnoj Gori, organizaciju arhitektonskih konkursa, jačanje uloge Saveza arhitekata i Komore arhitekata Crne Gore, kao i drugoh bitnih činilaca iz ove oblasti.

Predstavnici tima koji je radio na Nacrtu državnih smjernica za razvoj arhitekture su istakli da je u pitanju tek nacrt dokumenta i da su otvoreni za konstruktivne i konkretne sugestije. Dodatno, izrazili su zadovoljstvo što je otpočela praksa organizovanja ovakvih strukovnih okupljanja.

Ministar Mitrović je tokom debate izjavio da je Ministarstvo otvoreno za sve arhitekte koji imaju korisne predloge kako unaprijediti stanje u oblasti arhitekture, te da će organizovanje sličnih događaja, na kojima će struka imati glavnu riječ, postati praksa Ministartva na čijem je čelu.

Državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, mr Aleksandar Ašanin istakao je da će biti neophodno osnažiti stručni kapacitet tima koji radi na Nacrtu državnih smjernica i najavio skoro osnivanje posebne direkcije pri Direktoratu glavnog državnog arhitekte, koja će se baviti razvojem i promocijom arhitekture.