CG Live

Vaš pogled na grad

Ministar Radulović razgovarao sa ministarkom Morton: Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo primjer bliskog savezništva i prijateljstva

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas, u online formatu, sa ministarkom za Evropu i Amerike Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Vendi Morton. Ministar Radulović je, na interesovanje sagovornice, upoznao sa aktuelnom političkom scenom u Crnoj Gori, posebno u pogledu međuninstitucionalnog dijaloga. U tom smislu, on je posebno naglasio da je spremnost lidera parlamentarne većine za otvoreni dijalog odraz demokratske zrelosti i odgovornosti prema građanima koje zastupaju.

Šef crnogorske diplomatije je upoznao ministarku Morton sa našim ključnim vanjskopolitičkim prioritetima, te da je njegova prva posjeta realizovana u Berlinu jasan signal usmjerenja nove Vlade. Kako je naveo, članice NATO i EU predstavljaju važne saveznike i partnere za Crnu Goru, pri čemu je saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom od velikog značaja za naš evroatlantski i evropski put. „Ujedinjeno Kraljevstvo i posle Bregzita ostaje dio Evrope, i zahvalni smo na podršci koju aktivno pruža regionu Zapadnog Balkana“, poručio je Radulović. U tom kontekstu, predložena je organizacija posjete ministra Radulovića i potpredsjednika Vlade Abazovića Londonu, kada uslovi vezani za pandemiju to dozvole. Planirana posjeta je nastavak jasnog vanjskopolitičkog smjera naše države, čime će se dodatno utvrditi naša pozicija i odnos prema zapadnim partnerima.

Ministar Radulović je takođe informisao sagovornicu o tekućim pregovorima sa vodećim svjetskim proizvođačima vakcina u cilju nabavke i distribucije za crnogorsko tržište. On je istakao da je plan Vlade da do početka ljetnje sezone Crna Gora bude „korona bezbjedna“ država, prvenstveno u cilju zaštite zdravlja ljudi ali i naše ekonomije. Kako je naglasio, veoma je važno da ova turistička sezona bude uspješna, u cilju oporavka od negativnih posljedica pandemije.

Ministarka Morton je čestitala ministru stupanje na dužnost, te izrazila zadovoljstvo sadržajnom bilateralnom saradnjom. Ona je podsjetila da su odnosi dvije države dodatno osnaženi savezništvom u NATO, te saradnjom na multilateralnom planu. Ministarka Morton je pozdravila napore naše zemlje u procesu pristupanja EU, poručivši da će njena zemlja nastaviti da snažno podržava evropske aspiracije svih zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

Na sastanku je ocijenjeno da fokus u predstojećem periodu treba staviti na unapređenje ekonomske saradnje i jačanje ugovorne bilateralne saradnje, kao jednom od prioriteta u međudržavnim kontaktima. Sagovornici su takođe razgovarali o značaju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine, te važnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u čemu je pomoć britanskih eskperata veoma značajna.