CG Live

Vaš pogled na grad

Novoimenovani izaslanik odbrane Republike Austrije u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane

Ministarka odbrane, prof. dr Olivera Injac sastala se danas sa ambasadorkom Reublike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Anom Janković, kao i novoimenovanim izaslanikom odbrane, pukovnikom Kristijanom Smutekom, koji je ujedno boravio u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore.


Ministarka Injac je izrazila zadovoljstvo sveukupnim prijateljskim odnosima Crne Gore i Republike Austrije, te zahvalila ambasadorki Janković na snažnoj podršci u procesu integracije Crne Gore u EU. Injac je istakla da su Crna Gora i Austrija izgradile snažno partnerstvo u okviru bilateralne odbrambene saradnje, kao i spremnost da se ista u narednom periodu dodatno ojača projektima od zajedničkog značaja. Ambasadorka Janković pohvalila je ostvareni napredak Crne Gore u domenu međunarodnih integracija, te naglasila da će Austrija nastaviti snažno da podržava našu zemlju u okviru reformskih procesa.

Poželivši uspjeh pukovniku Smuteku u obavljanju dužnosti izaslanika odbrane, ministarka Injac naglasila značaj uspješne realizacije projekata, koji su u saradnji sa Federalnim Ministarstvom odbrane i sporta Republike Austrije, doprinijeli razvoju i jačanju profesionalnih kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore, a posebno u pogledu obuka u oblasti rukovanja i skladištenja municije, zajedničkih vježbi u domenu planinskog ratovanja, kao i školovanja crnogorskih kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji. 

Pukovnik Smutek je istakao da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Republike Austrije na polju odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazio očekivanje da će ona biti dodatno dinamizirana u narednom periodu.
Uspješan rad na novoj dužnosti pukovniku Smuteku poželio je generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general major Rajko Pešić i zahvalio se sagovorniku na snažnoj i kontinuiranoj podršci Ministarstvu odbrane i VCG, kao i na donaciji koju je Republika Austrija u maju 2020. godine, uputila Crnoj Gori u borbi protiv negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19. General-major Pešić, takođe je izrazio zadovljstvo veoma uspješnom realizacijom aktivnosti iz planova bilateralne saradnje.

Pukovnik Smutek je u odvojenim susretima razgovarao i sa načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, kao i načelnicom Direkcije za međunarodnu saradnju Žanom Špadijer.


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane