CG Live

Vaš pogled na grad

Bratić i Gandel: U vrijeme izazova okrenuti jačoj saradnji

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta dr Vesna Bratić primila je u prvu zvaničnu posjetu Nj.E. ambasadora Slovačke u Crnoj Gori Borisa Gandela.

U srdačnoj atmosferi, razmijenjena su mišljenja i stavovi o tradicionalnim prijateljskim vezama između dvije zemlje i dosadašnjoj saradnji na polju prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ministarka Bratić je informisala ambasadora Slovačke o aktuelnoj situaciji u resoru kojim upravlja, kao i izazovima sa kojima se suočava. “Zahtjevan resor, nova organizaciona struktura, složeni zadaci koji su pred nama kao i stanje koje smo zatekli, upućuje na potrebu sveobuhvatnog pristupa i predanog rada kako bi se uspostavili drugačiji primjeri, jasni principi i nove politike.

Ne želimo da se i dalje upravlja obrazovanjem, kulturom, naukom i sportom iz jednog političkog centra, već smo odlučni da uspostavimo meritoran sistem vrijednosti sa jasnim ciljevima. Namjera nam je da vratimo građane ove zemlje i njihova očekivanja u fokus naših javnih politika i tako omogućimo da im Ministarstvo postane servis za ostvarivanje opšteg dobra, sveukupnog društvenog napretka i ozdravljenja”, poručila je Bratić.

Ambasador Slovačke je iskazao podršku i uvjerenje da će u periodu koji je pred nama, koliko god bio opterećen pandemijom koronavirusa i posledičnim izazovima, dvije zemlje istrajati na putu saradnje, uzajamne podrške i daljeg jačanja povjerenja u svim oblastima.

“Mi smo tradicionalno okrenuti zemljama zapadnog Balkana. U tom smislu Ambasada Slovačke nudi svoju asistenciju i pomoć u već započetim projektima, kao i želju da se uspostave nova polja saradnje posebno u oblasti infrastrukture. Postoje već potpisani memorandumi o saradnji u oblasti obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, stipendiranja i razmjene studenata, a koje ćemo u budućnosti obnavljati. Postoji takođe namjera da se potpiše novi memorandum o saradnji u oblasti kulture.

Naši saradnici žele da ponude svoje znanje i dostupna sredstva iz međunarodnih fondova, koja bi bila uložena u rekonstrukciju škola”, poručio je Gandel.

On je poželio ministarki Bratić uspjeh u vođenju preuzetih resora i iskazao želju da Crna Gora što ranije završi pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj Uniji.

Ministarka Bratić i Ambasador Gandel su se usaglasili da je intenziviranje saradnje u obostranom interesu, što je i prirodno s obzirom na istorijske veze i bliskost dvije zemlje, koja će sve više dolaziti do izražaja daljim napredovanjem Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj Uniji, što Slovačka u kontinuitetu snažno podržava.