CG Live

Vaš pogled na grad

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović boravio u zvaničnoj posjeti Opštini Rožaje.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Rožaje Rahmanom Husovićem i njegovim saradnicima, kao i predsjednikom Skupštine Opštine Almirom Avdićem, Abazović je naglasio da mu je zadovoljstvo što Vlada prvu od zvaničnih posjeta u 2021. godini počinje u Rožajama. ,,Sjever Crne Gore neopravdeno je bio zapostavljen tri decenije i zbog toga je platio veliku cijenu. Mi u Vladi Crne Gore imamo poseban senzibilitet prema sjeveru i u tom smislu vam stojimo na raspolaganju”.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović poželio je dobrodošlicu potpredsjedniku Vlade i njegovim saradnicima, uz želju da se između Vlade i Opštine Rožaje nastavi saradnja u još jačem intezitetu. Predsjednik te opštine upoznao je potpredsjednika Vlade i njegove saradnike sa prilikama u Opštini Rožaje i projektima koji su započeti, ali i onima koji tek treba da se aktuelizuju. Predsjednik Opštine Rožaje istakao je kao prioritet projekat izgradnje ski-centra Štedim, gdje će biti uloženo 20 miliona eura, a koji treba da bude završen tokom naredne godine. Husović je istakao da je taj projekat od višestrukog značaja za razvoj ovog kraja, jer ima potencijal da bude regionalni skijaški centar i da privuče turiste iz regiona, što bi donijelo ekonomski prosperitet Rožajama.

Predsjednik Opštine Rožaje upoznao je potpredsjednika Vlade i sa projektom Zaobilaznice, vrijednim oko 20 miliona eura, koji je trenutno u fazi II izrade, projektom izgradnje zelene pijace koji je u završnoj fazi izgradnje, kao i idejom za izgradnju treće osnovne škole u Rožajama.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović posebno je istakao projekat skijališta Štedim i naglasio da je on posebno važan zbog polugodišnjeg zadržavanja snijega i potencijala koji taj projekat nosi sa sobom, naročito u pogledu turizma, s obzirom na geografski položaj Rožaja. U tom smislu, potpredsjednik Abazović je naročito istakao važnost razvoja putne infrastrukture kao preduslova bolje prekogranične saradnje. Potpredsjednik je naveo da Vlada želi da radi na otvaranju novih, kao i na modernzivanju starih graničnih prelaza, koji bi ovom kraju donijeli bolju povezanost sa Kosovom i Srbijom.

Potpredsjednik Abazović upoznao je predsjednika Opštine Rožaje i sa idejom Vlade da svaka opština bude zastupljena u kapitalnom budžetu, ali i trenutnim mogućnostima ulaganja s obzirom na to da je Vlada donijela odluku o privremenom finansiranju. U tom smislu, potpredsjednik Abazović je kazao da očekuje da će se u Rožaje ulagati i kroz kapitalni budžet i pozvao lokalnu saoupravu da participira sa projektima.

Nakon sastanka u zgradi Opštine Rožaje, predstavnici Vlade i lokalne samouprave zajedno su obišli radove na izgradnji zaobilaznice, novu zelenu pijacu koja je u finalnoj fazi izgradnje, kao i prostor na kom treba da bude izgrađena nova osnovna škola.