CG Live

Vaš pogled na grad

Smjena direktora u zdrastvenim ustanovama

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti danas je stupio na snagu, što znači da će 11 direktora domova zdravlja, bolnica i Zavoda za transfuziju krvi, kojima teče treći mandat, morati da napusti funkcije ili će biti smijenjeni kako je ranije najavljeno iz Ministarstva zdravlja, objavljuje Mina.

Prema članu 178 novog zakona, “direktoru zdravstvene ustanove prestaje mandat ukoliko je tu funkciju obavljao više od dva puta u kontinuitetu ili sa prekidima”.

Direktori ustanova koje je Dan kontaktirao nijesu željeli da komentarišu situaciju u kojoj su se našli. Od nekih je, navodno, traženo da podnesu ostavke na jučerašnjim sastancima u ministarstvu.

“Izbor direktora čiji je osnivač država, odnosno opština, a kojima je prestao mandat u skladu sa ovim zakonom izvršiće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona”, piše u izmijenjenom zakonu.

Funkciju direktora u trećem mandatu obavljaju čelnici bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin, Specijalne bolnice u Brezoviku kod Nikšića Gordana Reljić, Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, bolnice u Beranama Budimir Dabetić, Doma zdravlja Berane Zuhra Hadrović.

Funkciju direktora u trećem mandatu obavljaju i čelnici Doma zdravlja Ulcinj Pavle Marniković, barske bolnice Dragoslav Tomanović, bolnice Bijelo Polje Biserka Bulatović, direktor Doma zdravlja Plav Omer Šahmanović, direktor Doma zdravlja Pljevlja Ilhan Tursumovića i direktor Zavoda za transfuziju krvi Gordan Rašović.

Borovinić Bojović u januaru je najavila smjenu direktora bolnice u Baru Tomanovića, što je i bio zahtjev porodica preminulih pacijenata koji su upravu krivili za loše liječenje njihovih najbližih.

Ona je nedavno najavila da će pod lupom biti i direktori koji su prošle godine izabrani bez raspisivanja konkursa. Ministarka je tada kazala da se radi o nezakonitom postavljanju partijskih kadrova, ali nije željela da kaže o kojim ustanovama i direktorima se radi.