CG Live

Vaš pogled na grad

Abazović-Plugčijeva: Iskustva Bugarske od velike važnosti za Crnu Goru u evropskim integracijama

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović juče je ugostio ambasadorku Bugarske u Crnoj Gori Nj. E. Meglenu Plugčijevu.

Na početku razgovora potpredsjednik Vlade Abazović govorio je o dosadašnjim aktivnostima Vlade, kao i o prioritetima u budućim aktivnostima. U tom smislu, potpredsjednik Abazović je kazao da su u prethodna dva mjeseca u fokusu interesovanja bili borba protiv korupcije i kriminala, te zloupotrebe službenog položaja od strane više javnih funkcionera.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je naveo da Bugarska sa svojim iskustvima može biti od velike pomoći Crnoj Gori na putu evropskih integracija. Uz to, potpredsjednik Abazović je kazao da Crna Gora i Bugarska imaju tradicionalno odlične veze i dobru bilateralnu saradnju, te da treba nastaviti u istom pravcu.

Ambasadorka Meglena Plugčijeva navela je da Crna Gora od Bugarske ima potpunu podršku i da u tom smislu treba intezivirati saradnju. Ambasadorka Plugčijeva je kazala da Bugarska i Crna Gora imaju slične probleme, te da je razumijevanje suštine tih problema od velike važnosti u savjetovanju partnera na putu evropskih integracija.

Ambasadorka Plugčijeva je kazala da Bugarska želi da pomogne Crnoj Gori u procesu vakcinacije građana i poboljšanju zdravstvene krize, uzrokovane virusom COVID-19. NJ.E. Plugčijeva istakla je i da je Bugarska je u posljednje dvije godine u Crnoj Gori organizovala i finansirala pet projekata, a većina njih ima za cilj podršku zdravstvenom sistemu u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19.

Na sastanku potpredsjednika Abazovića i ambasadorke Plugčijeve razgovaralo se i o trenutnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori, zdravstvenoj situaciji i vakcinaciji stanovištva, regionalnim problemom sa nacionalizmom, razvojnim šansama Crne Gore i lakšem pristupu korišćenja sredstava iz EU fondova.