CG Live

Vaš pogled na grad

Crna Gora i Slovenija imaju potencijala za napredak u okviru zdravstvenih sistema

Udruživanje snaga, razmjena iskustava i međusobno razumijevanje susjedskih zemalja, ključ su rješavanja svih izazova a posebno javnozdravstvene krize kakvu je pandemija COVID19 stavila pred čovječanstvo – zaključeno je na sastanku ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović i ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori, gospodina Gregora Preskera.

Tokom prijateljskog razgovora ministarke Borovinić Bojović i ambasadora Preskera razmijenjena su iskustva dviju zemalja u borbi protiv koronavirusa, a posebno potenciran značaj zajedničkih napora svih segmenata društva koji mogu doprinijeti zaustavljanju pandemije.

Slovenački ambasador je pohvalio način na koji crnogoski zdravstveni sistem i zdravstvene vlasti nose borbu protiv virusa u vremenu kada mnogo jači i razvijeniji sistemi teško odolijevaju pritiscima pandemijskog talasa.

Takođe je konstatovan težak i neravnopravan položaj manje razvijenih zemalja prilikom globalne raspodjele vakcina protiv koronavirusa ali i izražena nada da će solidarnost i zdrav razum biti saveznici u ovoj borbi jer je virus pokazao da ne poznaje granice, vjere ni nacije, te da niko nije siguran dok nismo sigurni svi.

Ministarka Borovinić Bojović i ambasador Presker tokom razgovora su podsjetili na značajne projekte koje dvije zemlje imaju u oblasti zdravstva i posebno potencirali nastavak ulaganja u njihov dalji razvoj koji bi, kako su istakli, rezultirao prosperitetom i napretkom za građane i servise zdravstvene zaštite u njima.