CG Live

Vaš pogled na grad

Formiran Savjet za kulturu Budve

U prostorijama Opštine Budva, održana je konstitutivna sjednica Savjeta za kulturu koji je rješenjem formirao predsjednik Opštine Marko Carević.

“Ovo je prvi put da je ovo savjetodavno tijelo formirano, a okuplja istaknute stvaraoce i djelatnike u oblasti kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Na sjednici je bilo riječi o potrebi za izradom Programa razvoja kulture, što je zakonska obaveza lokalnih samouprava a koji je neophodan Budvi i njenom daljem kulturnom i turističkom razvoju.

Na sjednici je jednoglasno podržana inicijativa predsjednika Opštine Budva o kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture i izražena volja da savjet svojim radom doprinese ovom procesu. Na Savjetu su, pored navedenih tačaka dnevnog reda, pokrenuta pitanja revitalizacije tvrđave Mogren, Citadele kao prostora za kulturne manifestacije i prostora od kulturno-istorijskog značaja za Budvu, ideje za urbanu regeneraciju Starog grada i problem nedostatka zgrade pozorišta”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet se usaglasio da je neophodna vizija kulturnog razvoja Budve i institucija kulture i veću otvorenost ka građanima i turistima.

“Istaknuta je važnost boljeg turističkog predstavljanja i obilježavanja kulturnog blaga Budve kao i namjensko trošenje sredstava od boravišne takse koje je zakonodavac predvio za konzervaciju i valorizaciju kulturne baštine, a što dosada nije bio slučaj.”, ističu iz Savjeta.

Članovi Savjeta za kulturu, kojim predsjedava dr Predrag Zenović su dr Miroslav Luketić, istoričar i književnik, Dragana Ivanović, istoričarka umjetnosti, Deyan Sudjic, arhitekta, direktor Muzeja dizajna u Londonu, akademik Siniša Jelušić, teoretičar književnosti, prof. dr Ivona Jovanović, profesorica francuskog jezika, maestro Bojan Suđić, dirigent, Svetlana Ivanović, profesorica književnosti, članica, Dušan Medin, MA, arheolog i menadžer u kulturi, Jelena Papović, akademska slikarka i Boris Liješević, reditelj.