CG Live

Vaš pogled na grad

Premijer Krivokapić:Namjeravamo da otvorimo ambasadu u Tel Avivu

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je danas pojedinačno ugostio Vilana, kao i nove ambasadore Švajcarske Ursa Šmida i Japana Katsumata Takahikoa.

Svjestan značaja koji Izrael ima u međunarodnim odnosima, kao i diplomatskih potreba koje država Crna Gora prepoznaje kao prioritetne, premijer Zdravko Krivokapić je tokom današnjeg sastanka upoznao ambasadora Izraela Jahela Vilana sa namjerom Vlade da uđe u proceduru otvaranja ambasade Crne Gore u Tel Avivu.

“Nakon dobrodošlice zvaničnicima prijateljskih država i primljenih čestitki povodom stupanja na visoku i odgovornu funkciju, premijer Krivokapić je ambasadore upoznao sa trenutnim prilikama u Crnoj Gori, kao i sa ključnim prioritetima Vlade Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa koje Crna Gora ima sa ove tri zemlje”, navode u Vladi.

Krivokapić je kazao da Crna Gora i Izrael imaju prijateljske odnose, te naglasio da će Vlada raditi na njihovom unapređenju.

“On je zahvalio na pomoći koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19 i upoznao ga sa propustima prethodne Vlade, koja nije na vrijeme započela pregovore o vakcinaciji, zbog čega Crna Gora još nije započela imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa”, dodaju u Vladi.

Vilan je sa blagonaklonošću pozdravio namjeru Vlade da otvori ambasadu u Tel Avivu.

“On je zahvalio na prijateljskom potezu koji je 27. januara napravila Vlada Crne Gore ugostivši počasnog konzula Izraela u Crnoj Gori, gospodina Komnenića, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Vilan je uvjeren da je u crnogorskom narodu živo sjećanje na strahote koje je jevrejski narod doživio tokom Drugog svjetskog rata”, ističu u Vladi.

“Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora želi da ostvari”

Krivokapić je zahvalio ambasadoru Švajcarske na dosadašnjoj podršci u sektoru zdravstva i iskazanoj solidarnosti tokom pandemije COVID-19.

“Krivokapić je podsjetio da je Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari. Premijer je pozdravio dosadašnja ulaganja švajcarskih investiotora u Crnu Goru, naglasivši da očekuje da bilateralna saradnja bude intezivnija i bogatija, te da se razvija putem ekonomske diplomatije”, navode u Vladi.

Pored očekivanja da se u tekućoj godini broj turista iz Švajcarske makar približi onom broju iz 2019. i da direktne avio-linije između država budu stabilne, Krivokapić je kazao da je potreba Crne Gore da mlade ljude iz oblasti IT sektora uputi na usavršavanje u Švajcarsku, kako bi nakon povratka u Crnu Goru donijeli potrebna znanja i vještine.

“Šmid je pored zahvalnosti na srdačnom prijemu, pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručivši da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru. Švajcarski ambasador politiku crnogoske Vlade doživljava kao politiku mira, koja je, kako je rekao, faktor stabilnosti u regionu”, dodaje se u saopštenju.

“Digitalno društvo jedan od prioriteta Vlade, Japan uzor”

Krivokapić je na sastanku sa ambasadorom Japana kazao da izuzetno cijeni dostignuća te zemlje u mnogim oblastima.

“On je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade stvaranje digitalnog društva, za šta joj je Japan uzorni primjer. Krivokapić je naglasio da Vlada želi da stvori uslove da značajni investitori iz Japana dođu u Crnu Goru”, dodaju u Vladi.

Takahiko je kazao da Japan želi dobre odnose s Crnom Gorom, te da podržava njen put ka EU.

“Naveo je i da će Japan raditi na unapređenju saradnje posebno u oblasti nauke i ekonomije”, zaključuju u Vladi.