CG Live

Vaš pogled na grad

Probijen ulaz u Đalović pećinu

Probijanjem ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije, stvaraju se uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara.

“Veoma značajan dan za Bijelo Polje, za čitavu Crnu Goru jer se stvaraju uslovi za ulazak u najzahtjevniju fazu projekta Đalovića pećina. Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnadbijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta“, kazao je predsjednik Smolović.

Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta.

“Ovo nije obična pećina, to je u svjetskim I evropskim razmjerama dar prirode i mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje su uložili velike napore da bi došli do ove faze. Jer ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze i izgradnja puta i izgradnja žičare proboj zarušenog ulaza. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata ne samo u turizmu, nego uopšte građenivnski poduhvat u Crnoj Gori”, kazao je Madžgalj.

Predsjednik Opštine nije krio zadovoljstvo viđenim nakon što je po prvi put ušao u dio pećine koji će biti dostupan posjetiocima.

“Ja sam imao ranije priliku da prolazim kroz kanjon Bistrice i dolazio sam do samog ulaza u pećinu. Ovo što sam danas vidio je zaista impozantno i mi smo prošli nekih 300 metara koji se mogu proći u ovoj fazi i ovo svako treba da doživi”, kazao je Smolović.

Speleolog Željko Madžgalj je podsjetio da je ideja ovog projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.

“Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo I ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane posebno turizma i ugostiteljstva”, kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu “Bistrica” i put Bistrica – manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura.