CG Live

Vaš pogled na grad

Krivokapić primio novoimenovane ambasadore Švajcarske, Izraela i Japana

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, pojedinačno je ugostio novoimenovane ambasadore Švajcarske Konfederacije Nj. E. Ursa Šmida, Izraela Nj. E. Jahela Vilana i izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Japana Nj. E. Katsumata Takahikoa.

Nakon dobrodošlice zvaničnicima prijateljskih država i primljenih čestitki povodom stupanja na visoku i odgovornu funkciju, Krivokapić je ambasadore upoznao sa trenutnim prilikama u Crnoj Gori, kao i sa ključnim prioritetima Vlade Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa koje Crna Gora ima sa ove tri zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade CG, Krivokapić je zahvalio ambasadoru Švajcarske Konfederacije Šmidu na dosadašnjoj podršci u sektoru zdravstva i iskazanoj solidarnosti tokom pandemije COVID-19. On je podsjetio da je Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari. Premijer Krivokapić pozdravio je dosadašnja ulaganja švajcarskih investiotora u Crnu Goru, naglasivši da očekuje da bilateralna saradnja bude intezivnija i bogatija, te da se razvija putem ekonomske diplomatije.

Pored očekivanja da se u tekućoj godini broj turista iz Švajcarske makar približi onom broju iz 2019. i da direktne avio – linije između država budu stabilne, premijer Krivokapić je kazao da je potreba CG da mlade ljude iz oblasti IT sektora uputi na usavršavanje u Švajcarsku, kako bi nakon povratka u CG sa sobom donijeli potrebna znanja i vještine.

Ambasador Šmid je pored zahvalnosti na srdačnom prijemu, pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručivši da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru. Švajcarski ambasador politiku crnogoske Vlade doživljava kao politiku mira, koja je, kako je rekao, faktor stabilnosti u regionu.

“Tokom razgovora sa izrealskim ambasadorom Vilanom, Krivokapić je kazao da Crna Gora i Izrael imaju prijateljske odnose, te da će Vlada raditi na njihovom unapređenju. On je zahvalio na pomoći koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19 i upoznao ga sa propustima prethodne Vlade, koja nije na vrijeme započela pregovore o vakcinaciji, zbog čega Crna Gora još uvijek nije započela imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa. Svjestan značaja koji Izrael ima u međunarodnim odnosima, kao i diplomatskih potreba koje država CG prepoznaje kao prioritetne, premijer Krivokapić je upoznao ambasadora Vilana sa namjerom Vlade da uđe u proceduru otvaranja ambasade CG u Tel Avivu”, dodaju u saopštenju.

Ambasador Vilan je sa blagonaklonošću pozdravio tu namjeru Vlade CG. On je zahvalio na prijateljskom potezu koji je 27. januara napravila Vlada CG ugostivši počasnog konzula Izraela u Crnoj Gori, gospodina Komnenića, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Vilan je uvjeren da je u crnogorskom narodu živo sjećanje na strahote koje je jevrejski narod doživio tokom Drugog svjetskog rata.

Premijer Krivokapić je na sastanku sa ambasadorom Japana kazao da izuzetno cijeni dostignuća te zemlje u mnogim oblastima. On je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade stvaranje digitalnog društva, za šta joj je Japan uzorni primjer. Krivokapić je naglasio da Vlada želi da stvori uslove da značajni investitori iz Japana dođu u CG. Amabasador Japana Takahiko kazao je da Japan želi dobre odnose s Crnom Gorom, te da podržava njen put ka EU. Naveo je i da će Japan raditi na unapređenju saradnje posebno u oblasti nauke i ekonomije.