CG Live

Vaš pogled na grad

Magdelinić v.d. direktora beranske bolnice, Jokić na čelu podgoričkog Doma zdravlja

Ljekar primarijus u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Jokić potvrdio je za Dan da će predati prijavu i konkurisati za mjesto direktora Doma zdravlja Podgorica, nakon što je prije dva dana stupio na snagu novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je prestala funkcija čelnicima ustanova koji su više od dva mandata na tim pozicijama.

Hirurg Milorad Magdelinić, koji se pominje kao vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Beranama, juče je kratko kazao da još uvijek nije zvanično obaviješten o imenovanju.

“Imenovanje vršioca dužnosti, koliko sam nezvanično informisan, moglo bi da uslijedi danas ili sjutra. Zasad nema zvanične odluke”, rekao je kratko Magdelinić.

Portal Berane online piše da je Magdelinić dugogodišnji član SNP-a u Beranama. Ranije je radio u Domu zdravlja u Rožajama, a od septembra 1990. godine u radnom je odnosu u Opštoj bolnici u Beranama. 

Među 11 čelnika ustanova kojima je po sili novog zakona prestala funkcija, našao se i direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, koji je inače izabran na konkursu.

Jokić je kazao da na konkursu očekuje još nekoliko veoma kvalitetnih protivkandidata, tako da će biti neizvjesno ko će biti na čelu najvećeg doma zdravlja u Crnoj Gori.

“Nije me još niko kontaktirao, ali ću se prijaviti na konkurs. Kada vidimo da se za direktora policije javilo 19 kandidata, onda je jasno da ljudi očekuju da će se vrednovati samo reference i iskustvo i da ćemo dobiti adekvatno rješenje na toj poziciji. Prema mojim saznanjima, prijaviće se još nekoliko veoma iskusnih i priznatih ljekara, ali se još ne zna da li će biti uvedeno v.d. stanje ili će odmah biti raspisani konkursi. Dom zdravlja ne može da funkcioniše bez direktora i uprave”, istakao je Jokić.

Na funkciji direktora u više od dva mandata bili su direktor bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin, Specijalne bolnice u Brezoviku kod Nikšića Gordana Reljić, bolnice u Beranama Budimir Dabetić, Doma zdravlja Berane Zuhra Hadrović, Doma zdravlja Ulcinj Pavle Marinković, barske bolnice Dragoslav Tomanović, direktora bolnice Bijelo Polje Biserka Bulatović, Doma zdravlja Plav Omer Šahmanović, Doma zdravlja Pljevlja Ilhan Tursumovića i direktor Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović.

Budimir Dabetić je dan ranije u izjavi za Dan kazao da će pravdu potražiti na sudu, ocjenjujući da je sporni član zakona neustavan.