CG Live

Vaš pogled na grad

Saopštenje Vlade povodom reagovanja predsjednika države

Dok predsjednik države Crne Gore sa sebe skida odgovornost i poziva se na Ustav, a pritom neosnovano proziva ministraku zdravlja, želimo da mu poručimo da tokom pandemije, što se može vidjeti u cijelom svijetu, ne bi trebalo da bude primarno važna podjela nadležnosti, već se u aktivnost borbe za očuvanje zdravlja građana, pored resornih ministarstava, uključuju predsjednici država, monarsi i cjelokupni raspoloživi administrativni, ljudski, finansijski i ostali kapaciteti i autoriteti.

Gospodin Đukanović, očigledno smatra da sebe treba da amnestira te odgovornosti, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima Crne Gore.

Kao što je već više puta naglašeno, svaka donacija fizičkih ili pravnih lica (svih koji nijesu proizvođač ili vlada) kada je riječ o vakcinama direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima i vladama drugih zemalja. Iako u svijetu zasigurno postoji veliki broj pojedinaca koji bi imao sredstva i volju da donira vakcine, Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuje da ne poznaje takvu praksu. Dakle, svaka ponuda donacije mogla bi se smatrati ugrožavanjem dobijanja vakcine pouzdanim putem, tj. direktnim ugrožavanjem zdravlja građana.

Zahvaljujući izrazitoj neodgovornosti prethodne Vlade na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, a kojoj su svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana Crne Gore, dovedeni smo u situaciju da vraćamo zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe. Ne započeti apsolutno nijedan bilateralni pregovor za nabavku vakcine i ne uplatiti garancije za COVAX inicijativu, izraz je krajnje neodgovornosti prethodne Vlade, koja je apsolutno neprihvatljiva.

Sa druge strane, predanim radom i nadljudskim naporima prvenstveno ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović, kao i drugih kapaciteta Vlade, uspjeli smo da za nepuna dva mjeseca obezbjedimo da u Crnu Goru u narednim danima stignu prve doze vakcina, a za šta su zemlje u okruženju imale na raspolaganju pola godine.

Na sreću, zdravlje građana ne zavisi od g. Đukanovića, niti bilo kog drugog pojedinca, a Vlada će učiniti sve da ispravi greške koje su pravili naši prethodnici i odgovorno se odnosi prema građanima i njihovom zdravlju.