CG Live

Vaš pogled na grad

Kazne od 2.000 do 20.000 eura

Ministarstvo zdravlja predložilo je Skupštini izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvodi pečatiranje i zatvaranje privrednih objekata od tri do 30 dana, povećanje kazni i do četiri puta i uključivanje komunalnih inspektora u kontrolu sprovođenja mjera za suzbijanje epidemije virusa korona. Za pravno lice koje ne poštuje mjere predviđene su kazne od 2.000 do 20.000 eura, a za fizička lica od 100 do 2.000 eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da su tokom januara svi njihovi inspektori obavili skoro 8.000 pregleda i kontrola u cilju sprečavanja kršenja javno-zdravstvenih mjera.

Predloženim zakonom je propisano da se u privrednim društvima i objektima gdje se priprema i služi hrana obavezno vrši mikrobiološka kontrola čistoće.

Dodaje se nova tačka u članu 68 koja glasi: Inspekcija može da zabrani vršenje djelatnosti (proizvodne,uslužne, kao i priređivanje igara na sreću) kad utvrdi nepoštovanje mjera iz člana 55 stav 1 tačka (zabrana putovanja u zemlju gdje vlada epidemija zarazne bolesti. U stavu 3 riječi: „od 200 eura” zamjenjuju se riječima „od 500 eura”. U stavu 4 riječi „od 50 eura” zamjenjuju se riječima „od 200 eura” navodi se u Predlogu zakona.

Iz Inspekcije su naveli da se prekršaji ponavljaju kod istih privrednika, zbog čega je pokrenuta inicijativa kod Ministarstva zdravlja da se izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uvede mogućnost pečaćenja objekta od strane Turističke inspekcije za one subjekte nadzora kod kojih se ponavljaju pomenuti prekršaji. Za pravno lice koje ne poštuje mjere predviđene su novčane kazne u iznosu od 2.000 eura do 20.000 eura i kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

Ne obezbijedi poštovanje obaveznog pridržavanja propisane mjere fizičke udaljenosti između lica, ne obezbijedi propisanu ličnu zaštitnu opremu maske, dozvole ulazak i boravak kupaca/korisnika usluga objekata iz člana 55 stav 1 tačka Zd ovog zakona ili tokom boravka u vozilima javnog prevoza putnika ili prevoza vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe suprotno odredbama ovog zakona piše u zakonu.

Inspekcije su u januaru 2021. godine izvršile ukupno 7.934 inspekcijska pregleda u cilju provjere poštovanja mjera propisanih Zakonom o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja virusa korona.

Izvršenim inspekcijskim pregledima utvrđene su 42 nepravilnosti, za čije otklanjanje su izrečene upravne mjere (šest ukazivanja i 17.851 rješenje). Za počinjene prekršaje izdata su 24 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.000 eura i podnijeto je 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaj.

Zavisno od učinjenog prekršaja, visina kazni je propisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, dok se za kršenja mjera propisanih Naredbom u cilju suzbijanja pandemije kovid-19 podnosi krivična prijava.