CG Live

Vaš pogled na grad

Bijelo Polje i prošle godine na prvom mjestu po broju odseljenih građana

Tokom 2020. godine, iz Bijelog Polja je odselilo u drugu opštinu 351 građanin, na drugom mjestu je Nikšić sa 215 odseljenjih, dok je na trećem mjestu opština Pljevlja sa 166 građana koji su odselili. Da se najviše stanovnici drugih gradova idu u Podgoricu, pokazuju i podaci da se u 2020. u Glavni grad doselilo 764 građana, objavio je Portal Analitika.

Da se u Bijelom Polju smanjuje broj stanovnika govore i podaci o živorođenim i umrlim za 2020, gdje je u Bijelom Polju 141 više umrlo građana nego što je rođeno, tačnije živorođeno je 401 dok je u istom periodu umrlo 542 građanina Bijelog Polja. Kada se tiče negativnog prirodnog priraštaja Bijelo Polje se sada nalazi na trećem mjestu“, saopšteno je iz NVO Euromost, istakla je Analitika.

Kako se dodaje, iz te NVO, koja godinama prati i ukazuje na iseljavanje građana sa sjevera Crne Gore, su povodom novih podataka kazali, da očekuju od nove Vlade Crne Gore da preduzmu nešto po pitanju iseljavanja građana sa sjevera i da se nadaju da neće nastaviti praksu predhodnih Vlada, čiji su predstavnici tvrdili da je to prirodno i da su migracije svugdje izražene, ne razmišljajući da je Crna Gora država sa 620 hiljada stanovnika i da je svaki odlazak jednog gradjanina nacionalni problem.

Moramo napomenuti da su ovo zvanični podaci unutrašnje migracije, a šta je sa spoljnom migracijom, koliko nam građana odlazi u druge države posebno države EU i koliko je otišlo, a da nisu registrovani“, zapitali su iz Euromosta i dodali:

Očekujemo od nove Vlade da se konačno počne sa izradom baze podataka kroz koju će biti evidentirani svi odlasaci naših građana iz Crne Gore, moramo znati tačno, koliko je građana Crne Gore napustilo našu državu, koliko je uzelo ispis iz Crnogorskog državljanstva“, kazali su iz Euromosta, zaključio je Portal.