CG Live

Vaš pogled na grad

Predsjednik skupštine Aleksa Bečić na random ručku sa ambasadorima EU u Cenoj Gori

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić prisustvovao je radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Crnoj Gori, koji je upriličila Delegacija Evropske unije u Podgorici.

Izrazivši izuzetnu zahvalnost na prilici da se, u neposrednom i otvorenom razgovoru sa predstavnicima država članica evropske zajednice kojoj Crna Gora snažno stremi, razmijene mišljenja o aktuelnim društveno-političkim temama, predsjednik Bečić se najprije osvrnuo na spoljno-politički kurs Crne Gore. U tom smislu, podsjetivši na bezrezervno opredjeljenje nove vlasti za jačanje procesa evropskih integracija, kao i snaženje partnerskih odnosa između Crne Gore i Sjevernoatlantskog saveza, predsjednik Skupštine je u svom prigodnom obraćanju poseban akcenat stavio na neophodnost tješnje regionalne saradnje, koja će rezultirati poboljšanjem političkih i ekonomskih odnosa u regionu, što će sve ishodovati bržim napredovanjem država Zapadnog Balkana na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik Bečić je upoznao sagovornike sa brojnim realizovanim aktivnostima na polju unapređenja transparentnosti rada Skupštine Crne Gore i otvaranju Parlamenta ka građanima i organizacijama civilnog društva, što će u značajnoj mjeri doprinijeti ponovnom pozicioniranju najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma kao centralne državne institucije, koje mjesto mu po Ustavu i pripada. Tako, predsjednik Parlamenta je podsjetio na kompletno renoviranje dva salona i jedne sale, koje su opremljene najsavremenijom tehnikom, čime je omogućen prenos uživo svih sjednica skupštinskih radnih tijela. Istakao je i stvaranje pretpostavki da se građani direktno obrate Skupštini putem predstavki, nevladine organizacije putem posebnog formulara, a podsjetio je i na otvaranje skupštinskih naloga na najpopularnijim društvenim mrežama. „Uskoro će u rad biti pušten novi sajt, a u toku je i digitalizacija zakonodavnog procesa, u okviru projekta e-Parlament, što je dio šireg procesa osavremenjivanja rada Skupštine“, istakao je Bečić.

Značajnu pažnju u svojoj riječi predsjednik Bečić posvetio je usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore, koje su u znatnoj mjeri unaprijedile njene kontrolne i nadzorne mehanizme u odnosu na izvršnu vlast, ali i najavio opsežan rad na veoma važnom projektu – Zakonu o Skupštini Crne Gore.

Pored epidemioloških izazova sa kojima se Crna Gora suočava, predsjednik Bečić je govorio i o predstojećoj sjednici Skupštine Crne Gore na kojoj će se razmatrati niz zakonskih rješenja koja se tiču reformi u tužilaštvu, kao i ona koja se odnose na unapređenje socijalne politike u Crnoj Gori, pri čemu je naročito istakao ponovno uvođenje dječjeg dodatka za sve predškolce, besplatne udžbenike za sve osnovce, kao i povećanje iznosa staračkih naknada.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je važnost ovakvog vida komunikacije predsjednika Skupštine i ambasadora država članica EU, ističući da predsjednika Bečića doživljava kao iskrenog partnera, koji uvijek i na svakom mjestu afirmiše dijalog, kroz obostrano uvažavanje.

Ambasadorka Popa je u ime Delegacije EU i prisutnih ambasadora još jednom potvrdila potpunu otvorenost za saradnju i pomoć u ekspertizi u cilju napretka u sprovođenju reformi i prioriteta iz evropske agende.

Šefica Delegacije EU u Podgorici istakla je značaj stalnog dijaloga u cilju prevazilaženja mogućih izazova i posebno naglasila važnost koju Skupština Crne Gore i parlamentarna diplomatija imaju za osnaživanje zajedničkih vrijednosti i napredak ka punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji.