CG Live

Vaš pogled na grad

Krug oko korita

Glavni grad i centar Crne Gore, nudi svima raznoliku turističku ponudu. Panoramska ruta kreće u Podgorici i ide se u avanturu prema Kučkim koritima.

Sa 65km dužine ,, Krug oko Korita” smatra se jednom od prvih uređenih panoramskih ruta, koja vodi u obilazak kulturno-istorijskih spomenika i zapanjujućih prirodnih ljepota.

Prvo stajalište je lijepo uređeni vidikovac kod spomenika cnogorskom junaku Novaku Miloševu, sa kojeg se pruža pogled na Podgoricu i Skadarsko jezero. Kada dođete do prvog vidikovca siguran sam da ćete nastaviti dalje.

Sljedeće mjesto na Medunu jeste muzej Marka Miljanova (rodna kuća Marka Miljanova). Posjetom muzeja možete sagledati izbliza istoriju crnogorskog naroda iz ovih krajeva i saznati više o samom vojvodi i pjesniku Marku Miljanovom.

Na koritima ćete naići na idiličan pejzaž karakterističan za crnogorske planinske predjele. Ukoliko volite kampovanje mjesto je idealno da razapnete šator i uživate u svježem vazduhu i prirodi. Za ljubitelje tradicionalne hrane i domaćih sokova na raspolaganju je restoran „Dubirog”.

Od korita nakon 5km do dolazi se do vidikovca Grlo sokolovo (1370 mnv). Grlo sokolovo jedan je od vrhunaca ove ture. Prema predanju poslije jedne od bitaka, koje su bile česte na ovom području, na Grlu se zatekao ranjeni vojnik. U skoro besvjesnom stanju ranjenik je ležao nepomično danima. Kada ga je uočio soko koji je izvukao maramici iz njegovog džepa i nakvasio je vodom u obližjem izvoru, kojom se ranjenik okrijepio. Kako kaže legenda, majka ranjenika je posmatrala i pratila sokola koji je često dolazio na izvor, i tako pronašla svojeg sina.

Dalje krug vodi kroz Zatrijebač do Delaja gdje je vidikovac sa kojeg pogled doseže na kanjon rijeke Cijevne poznatiji još kao crnogorski Kolorado.

Poslednji dio druga je vidikovac kod spomenika na Fundini.