CG Live

Vaš pogled na grad

Sastanak Krivokapića i Merkel simbol uspjeha Vlade na vanjskopolitičkom planu

Sastanak premijera Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel simbol je uspjeha Vlade na vanjskopolitičkom planu tokom prethodna dva mjeseca, ocijenio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je kazao da je jučerašnji onlajn sastanak mnogo više od susreta dvoje najviših zvaničnika Crne Gore i Njemačke.

„To je simbol uspjeha Vlade Crne Gore na vanjskopolitičkom planu tokom prethodna dva mjeseca kroz intenzivirane aktivnosti, koje su započete posjetom Krivokapića Briselu već u drugoj sedmici mandata kada su upriličeni susreti sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i NATO-a“, rekao je Radulović.

On je istakao da su aktivnosti Vlade nastavljene i njegovom posjetom Berlinu, kada je bilo riječi o realizaciji jučerašnjeg sastanka.

„Vjerujem da je ovaj sastanak još jedna potvrda Njemačke vlade i Merkel lično crnogorskoj vladi i njenim naporima da našu državu približe EU“, naveo je Radulović.

To, kako je rekao, posebno raduje imajući u vidu činjenicu da oko 80 odsto građana želi da Crna Gora bude dio EU.

„Tokom razgovora Krivokapića i Merkel prenesena je spremnost Njemačke da ekspertsku i političku pomoć, koja je Crnoj Gori potrebna, pruži na evropskom putu“, kazao je Radulović.

On je napomenuo da je tokom razgovora, pored bilateralnih tema i unapređenja saradnje, bilo riječi i o Berlinskom procesu koji je pokrenula Merkel, što je simbol da Njemačka nije zaboravila Zapadni Balkan i Crnu Goru.

„Jedna od važnih poruka sa sastanka upućena od Krivokapića bila je da je Merkel majka nade za države Zapadnog Balkana i da je njihova evropska perspektiva moguća“, istakao je Radulović.

On je kazao da je na sastanku ponovljeno da Vlade podržava zajedničko regionalno tržište, da je kredibilan partner u regionalnoj saradnji i da je posvećena stabilnosti regiona.

„To se najbolje ogleda kroz podršku Vlade Crne Gore Kristijanu Šmitu koji će biti visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu“ naveo je Radulović.

On je dodao da postoji spremnost Vlade da sarađuje u svim oblastima, kako sa Merkel, tako i sa Vladom Njemačke.

Radulović je pohvalio i ulogu koju ima ambasadar Njemačke u Podgorici Robert Veber.

„Očekujem da ćemo i mi u predstojećem periodu imenovati ambasadora u Berlinu koji će biti jednako aktivan kao i Veber“, naveo je Radulović.