CG Live

Vaš pogled na grad

Nove mjere: Stanovnici Budve i Tivta ne smiju da napuštaju svoje opštine

Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donijelo je danas naredbu kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opština Budva i Tivat, saopštilo je iz tog resora.

Zabrana se ne odnosi na, kako navode, obavljanje redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ali i na ostvarivanje zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije.

Zaključavanje Budve i Tivta ne odnosi se u slučaju njege lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor tih osoba i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju.

Pored toga zabrana ulaska ili izlaska iz ta dva grada ne važi u slučaju održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Iz tog resora naveli su da su ugostitelji obavezni da gostima koji su smješteni u hotelu obroke serviraju u sobama.

Kako su kazali, zabranjeno je korišćenje zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju, kao što su bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale.

Iz Ministarstva su rekli da je dozvoljena priprema i izdavanje hrane, po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, od sedam do 22 sata, uz potvrdu poslodavca.

„Naredba o izmjeni i dopuni naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirus, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu“, zaključuje se u saopštenju.