CG Live

Vaš pogled na grad

Održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska

U petak je održana konstitutivna sjednica Savjeta za kontrolu biračkog spiska, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Zadatak ovog savjetodavnog tijela je da sagleda potrebe i doprinese unapređenju stanja u oblasti biračkog spiska, kao jednog od ključnih segmenata izbornog procesa, a koji je u kontinuitetu, kroz preporuke OEBS-a i ODIHR-a prepoznat kao kamen spoticanja.

„Savjet za kontrolu biračkog spiska će na transparentan način pripremiti preporuke i smjernice Vladi Crne Gore s ciljem da se izvrši temeljna reforma izbornog zakonodavstva i da se stvore uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora. Građani konačno moraju steći povjerenje u izborni proces, a to se ne može desiti bez čišćenja biračkog spiska. Sistemski ćemo raditi na tome”, poručio je potpredsjednik Abazović.

Promjene su neophodne u više aspekata, te će se u skladu sa identifikovanjem problema, isti adresirati odgovarajućim organima, a sve u cilju efikasnog rješavanja problema u ovoj oblasti, koji su opterećivali izborni proces, konstatovano je na današnjoj sjednici.

Kada je u pitanju normativni dio, postoji potreba za unapređenjem zakonskih rješenja, ali i usvajanjem dobrih praksi, kako bi se stvorili uslovi za fer izbore.

Na sjednici je upućen otvoreni poziv svim zainteresovanim stranama da Savjetu za kontrolu biračkog spiska upute konstruktivne sugestije i predloge, kako bi dali doprinos njegovom radu.