CG Live

Vaš pogled na grad

Gusinje: Postavljena nova javna rasvjeta u četiri ulice

Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, podržala je postavljanje nove javne LED rasvjete u četiri ulice naselja Begluci u Gusinju. Zahvaljujući ovom infrastrukturnom projektu vrijednom 37.500 dolara, koji je sprovela opština Gusinje, unapređena je bezbjednost za više od 800 stanovnika ovog naselja.

Unapređenje infrastrukture jedan je od prioriteta naše opštine. Uz podršku Kraljevine Norveške uspjeli smo da povećamo bezbjednost naših stanovnika koji žive u četiri ulice naselja Begluci, jer ovaj dio grada sada je osvjetljen novom LED rasvjetom. Opština Gusinje nastavlja sa razvojem i vjerujemo da će Kraljevina Norveška ostati naš partner”, saopštila je Anela Čekić– predsjednica Opštine Gusinje.

Projekat je obuhvatao postavljanje 25 stubova i svjetiljki jačine 700 miliampera. Time je energetska efikasnost javne rasvjete u Gusinju dostigla 15 odsto u odnosu na standarde. 

Pored toga što je ovaj projekat obezbijedio bolje životne uslove za desetine domaćinstava, bitno je istaći domaćinski i odgovoran odnos lokalne samouprave u realizaciji projekta. To se odnosi i na buduće troškove održavanja, jer LED rasvjeta smanjuje potrošnju energije i do 70 odsto”, kazao je Armen Čekić– menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora”

Kako je navedeno, Opština Gusinje sprovela je ovaj projekat u okviru Javnog poziva za razvoj lokalne infrastrukture, u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Kraljevina Norveška obezbijedila je 33.450 dolara, a Opština Gusinje 4.050 dolara. 

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, da podsjetimo, ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).