CG Live

Vaš pogled na grad

Danas akcija spašavanja mečića

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, sa saradnicima, državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić i načelnikom Direkcije za lovstvo Milošem Jankovićem, sazvao je hitni sastanak povodom aktuelnog problema krivolova, sposebnim osvrtom na slučaj koji se prekjuče desio u Beranama, kada je ubijena mečka.

“Nije poznato šta se desilo sa mladuncima. Takođe, u jprekučerašnjem danu ubijena je i sova ušara u Podgorici, dok je prije nekoliko dana ubijena srna sa lanetom, kao i dva bjeloglava supa sa satelitskim transmiterima iz Hrvatske, a zabilježeni su i drugi slučajevi stradanja divljači i ptica počinjeni od NN lica na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva.

Između Ministarstva, nacionalnih organizacija, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana konstatovano je da je neophodno pristupiti sistematskom rješavanju problema krivolova u Crnoj Gori.

“Prvi potez će biti pokušaj spašavanja mečića. Akcija će biti sprovedena u toku današnjeg dana, kojom prilikom će ministar, sve nadležne službe (inspekcijske i lokalne), lokalna udruženja na terenu i zainteresovani građani u Beranama preduzeti sve neophodne mjere u cilju pronalaženja i zaštite mladunaca, koji nijesu dovoljno odrasli za samostalno preživljavanje u divljini. Ministarstvo će zatražiti izjašnjenja od odgovornih lica i institucija nakon čega će inicirati inspekcijski nadzor u Beranama”. dodaje se u saopštenju.

Dogovoreno je da se krene sa sistematskim rješavanjem problema, kroz analizu i primjenu zakona, u cilju iznalaženja rješenja kako bi se krivolovu trajno stalo na put.

“U saradnji sa MUP-om ovo Ministarstvo radiće na rješavanju problema korišćenja vatrenog oružja u lovu, kao i usaglašavanja broja registrovanog oružja sa brojem korisnika koji plaćaju lovačku članarinu da bi se došlo do podatka koliko oružja je u zloupotrebi.

Ministar je istakao da će svaki vid krivolova biti procesuiran. Najavljeno je preispitivanje lovačkih nadoknada, korišćenja lovačkog oružja kao i lovačkih pasa u lovu, način lova u lovištima posebne namjene i dr”, dodaju u saopštenju.

Aktivno će se raditi i na podizanju svjesti o značaju divljači i ptica za biodiverzitet i životnu sredinu. Sastanku su prisustvovali predsjednik Nikola Marković, predstavnik Nacionalne asocijacije lovaca, prof.dr Milić Čurović sa Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Nataša Kovačević iz NVO „Green Home“, Ksenija Medenica i Perović Aleksandar iz „Centra za