CG Live

Vaš pogled na grad

Terenska vozila za četri opštine na sjeveru Crne Gore

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, uručio je terensko vozilo sa pogonom 4×4 marke Dacia Duster sa kompletnom opremom, predsjedniku Opštine Berane, Dragoslavu Šćekiću.

Terenac se može koristi u operativnim aktivnostima službi Opštine na poslovima zaštite stanovništva od prirodnih nepogoda, u prvom redu poplava, odrona i klizišta, ali i požara i drugih vanrednih okolnosti koje se mogu dogoditi.

Vozila su uručena ovom prilikom i predsjedniku Opštine Andrijevica Željku Ćulafiću, komandiru Službe spašavanja opštine Bijelo Polje Milonji Rakonjcu i predsjedniku Opštine Plužine Mijušku Bajagiću.

Iz Ministarstva je saopšteno da su izvršni direktori Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) odobrili Grant Globoalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) i Fonda za posebne klimatske promjene (SCCF) u iznosu od 8,6 milona dolara bespovratnih sredstava za regionalni Projekat „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.

Projekat se sprovodi u državama sliva rijeke Drine (Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija). Sredstva opredijeljena projektom su se na osnovu tehničkih razgovora predstavnika država sa Svjetskom bankom podijelila po procentualnom učešću država u slivu Drine. Crna Gora čini 32% sliva rijeke Drine“, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori implementaciona jedinica za sprovođenje projekta je formirana u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Projektna implementaciona jedinica sastavljena je od članova institucija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za vode, Ministarstva finansija – Jedinica za tehničku podršku, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

U narednom periodu biće nabavljena i oprema za druge aktivnosti, definisane kao prioritetne za unapređenje funkcionisanja opština u domenu integralnog upravljanja prirodnim resursima u slivu Drine.

„Kao nastavak ovog, pokrenut je novi projekat Integralni razvoj koridora rijeka Save i Drine, u saradnji sa Svjetskom bankom, u okviru koga će biti pokrenuti radovi na regulaciji Grnčara i Lima, kroz izgradnju višenamjenskih obaloutvrda, a u cilju zaštite od poplava, jačanja operativnih službi i zaštite života stanovništva“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.