CG Live

Vaš pogled na grad

Pacijenti citostatike kupovali u regionu

Pacijenti koji se liječe od kancera u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) tvrde da još ne mogu da dobiju lijek “irinotecan”, za koji su nadležni tvrdili da će stići početkom ovog mjeseca.U međuvremenu, mnogi od njih su bili prinuđeni da sami kupuju lijek u regionu, a potom i da prolaze komplikovan postupak refundacije novca.


Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm”, koja je zadužena za snabdijevanje bolnica ljekovima, Vijestima su juče odgovorili da je veća isporuka ovog citostatika stigla u Crnu Goru i da će distribucija KC da bude izvršena do kraja radnog vremena.
Pacijent, s kojim su Vijesti razgovarale, kazao je da je i dalje aktuelan problem nestašice citostatika za pacijente koji imaju kancer debelog crijeva ili pankreasa i da svako preskakanje terapije može da bude rizično.
“Terapije uopšte nema i pored obećanja Montefarma da će je obezbijediti do 1. jula, a ako slučajno uspijete da je sami obezbijedite, onda nastaju problemi oko refundacije. Priložite svu moguću dokumentaciju, izvještaj onkologa da nema lijeka, pa sljedeći izvještaj da je pacijent sam obezbijedio lijek i da ga treba refundirati, uz svu prateću dokumentaciju o dijagnozi, original račun iz apoteke u regionu, a potom vam dodatno traže da se naznači da je račun izdat na moje ime. Pacijent nakon toga mora da se obrati osobi koja je uspjela da pronađe lijek, kako bi se napravio račun s naznakom na ime pacijenta ili treba poslati e-mail apoteci kako bi oni potvrdili da je lijek prodat upravo tom pacijentu…”, ispričao je pacijent.
Podsjećamo, iz Montefarma su ranije pojasnili da veću isporuku lijeka irinotekan očekuju oko 1. jula.
Direktorica KC Ljiljana Radulović kazala je tada da unazad dva do tri mjeseca Institutu za onkologiju sporadično nedostaje jedan broj citostatika i da je uglavnom nestašica trajala od sedam do 10 dana.
Iz “Montefarma” su juče rekli da za sada nemaju dužih i većih nestašica citostatika i da isporuke idu svakodnevno shodno potrebama javnih zdravstvenih ustanova.
Razlog nestašice citostatika, kako su tvrdili nadležni, bio je taj što nije usvojen Zakon o budžetu.
Izvor: Vijesti