CG Live

Vaš pogled na grad

PRIJEM AMBASADORA EU KOD PREDSJEDNIKA OPŠTINE KOTOR

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić je danas primio u zvaničnu posjetu ambasadorku EU u Crnoj Gori, NJ. E. Oanu Kristinu Popu, ambasadora Slovenije, NJ. E. Gregora Preskera, ambasadora Njemačke, NJ. E. Roberta Webera, ambasadora Francuske, NJ. E. Christiana Thimoniera, ambasadorku Bugarske, NJ. E. Meglenu Plugtschievu i otpravnik poslova ambasade Rumunije u Crnoj Gori, Radu Gorincioi. Osim predsjednika Opštine, sastanu su prisustvovali i potpredsjednici Opštine Kotor, Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević, kao i koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Kotor, Jelena Stjepčević.


Predsjednik Jokić je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio se što su kao predstavnici svojih zemalja uspjeli da nađu vremena da skrenu fokus sa nacionalnih problema, na naše lokalne situacije koje je potrebno riješiti ili poboljšati.
NJ. E. Oana Kristina Popa je istakla da su svi jako posvećeni zaštiti planete i očuvanju životne sredine.
„Spremni smo da sarađujemo i pomognemo lokalnoj zajednici u Kotoru da na efikasan način riješi najznačajnija pitanja vezana za životnu sredinu. Prvi put sam u zvaničnoj posjeti Kotoru i zadovoljna sam što je to ne samo zbog KotorArt-a i konferencije „Nova normalnost“, već i zbog ove posjete koja nam omogućava razmjenu mišljenja, predstavljanje EU i upoznavanje sa lokalnim problemima, kako bismo bili u mogućnosti da pomognemo da se isti riješe u zajedničkom interesu“ – poručila je ona.


NJ. E. Gregor Presker je iskazao zadovoljstvo posjetom Kotoru.
„Dobro je da su se turisti vratili Kotoru. Bio sam ovdje prošle godine u julu i trgovi su bili prazni, tako da je današnja slika lijep, posebno ako se uzme u obzir da je Kotor grad koji počiva na turizmu“ – kazao je on.
Ambasadorka Bugarske, NJ. E. Meglena Plugtschieva je ovom prilikom predložila usku saradnju Kotora i Nesebara, te razmjenu kontakata i dogovaranje oko detalja koje je potrebno ispuniti vezano za saradnju.


„Institut za biologiju mora imamo i mi u Varni, tako da možemo i tu uspostaviti saradnju, a nadamo se da se može sklopiti dogovor o učešću na KotorArt-u, ako ne ove onda naredne godine“ – kazala je ona.
Nj. E. Christian Thimonier je kazao da imaju ove godine jedan koncert u Podgorici na kojem će učestvovati šest mladih, francuskih umjetnika, te da bi sličan događaj po dogovoru mogao da se organizuje i u Kotoru.


„Volio bih da napravimo dobre i čvrste kontakte, posebno vezano za održivi turizam. Shvatio sam da ta želja postoji u drugim gradovima koje sam posjetio tako da ne sumnjam da je ista situacija i sa Kotorom“, rekao je on.
NJ. E. Robert Weber je istakao da mu je zadovolstvo što je Kotor bio na vrhu liste gradova koje treba posjetiti nakon pandemije koronavirusa.

„Smatram da je aerodrom u Tivtu od strategijskog značaja kada su u pitanju turisti koji dolaze iz naše zemlje, te da na njega treba obratiti posebnu pažnu“, kazao je on.
Rado Gorincioi je rekao da je Kotor jedna od najatraktivnijih destinacija kada su u pitanju turisti iz Rumunije.
„Koristim priliku da se zahvalim što držite Kotor ovako čistim i svježim. Nadam se da se može ostvariti dobra saradnja sa gradovima na Obali Crnog mora“, kazao je Gorincioi.


Predsjednik Jokić je kazao da je jako zadovoljan predlogom ambasadorke Bugarske i da je će se u narednom periodu dogovoriti oko detalja kako bi se potpisao Memorandum o saradnji Kotora i Nesebara, koji je takođe na listi zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.


On je istakao da bi Kotor krajem ove godine trebalo treći put da bude upisan na Unescovu listu svjetske baštine, tačnije kotorski bedemi, te da će to biti treći upis grada koji ima 23.000 stanovnika.

Kabinet predsjednika Opštine Kotor
Vladimira Jokića