CG Live

Vaš pogled na grad

Slovačka, prijatelj Crne Gore i snažan zagovornik politike proširenja

Slovačka posjeduje bogato iskustvo iz vođenja pregovaračkog procesa i spremna je svoju ekspertizu staviti na raspolaganje, s ciljem ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore EU“, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke, Martin Klus u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Državni sekretar Klus je istakao prijateljske odnose dvije države, poručivši da Slovačka, kao država članica EU, ostaje snažan zagovornik politike proširenja na države Zapadnog Balkana i njihovog uključivanja u Konferenciju o budućnosti Evrope.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, istakla je zahvalnost na bilateralnoj saradnji i dosadašnjoj podršci Slovačke na putu prema EU.

Ona je ponovila jasnu geostratešku orijentaciju Crne Gore prema EU, istakavši da to potvrđuje i puna usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i nedvosmilena odlučnopst u sprovođenju reformi.

Kako je naglasila, fokus je na ispunjenju privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje, te iznijela očekivanje da će Crna Gora u skorijem periodu dobiti završna mjetrila, što će biti pokretač za zatvaranje svih preostalih poglavlja.

Kako je kazala, Nova metodologija je prilika za ranu integraciju Crne Gore u određenim oblastima, odnosno programima čime ćemo se adekvatno pripremiti za sprovođenje politika i buduće članstvo u EU.

Glavna pregovaračica se saglasila sa državnim sekretarom o važnosti učešća država Zapadnog Balkana u Konferenciji o budućnosti Evrope.